Kuščević: Nema više šetanja od šaltera do šaltera

19. svibnja 2019.

Foto: Shutterstock

Ministarstvo uprave trebalo bi 20. svibnja potpisati ugovore u vezi s Projektom uspostave Centra dijeljenih usluga s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Riječ je o projektu vrijednom 362 milijuna kuna, kojega s 85 posto sufinancira Europska unija.

"Napravit ćemo sustav koji omogućava komunikaciju svih državnih registara i baza. Dakle, svi projekti digitalizacije koje rade ne samo Ministarstvo uprave već i druga tijela, ministarstva, bit će naslonjeni na CDU, moći će preko njega komunicirati, a to će u bitnome digitalizirati javnu upravu i procese koji se događaju unutar države", naglasio je ministar uprave Lovro Kuščević u razgovoru za Hinu, nazvavši CDU krovnim projektom svih projekata digitalizacije.

Lovro Kuščević (foto:Ministarstvo uprave)

Ministar je siguran da će do kraja godine 40-ak tijela već 'uvući' u CDU. Ističe kako će i o drugim državnim tijelima ovisiti koliko će oni svojih usluga digitalizirati i omogućiti na CDU-u.

Ministar je istaknuo kako je to proces koji se ne tiče samo Ministarstva uprave koje stvara temelje, platformu i preduvjete za razvoj digitalnih usluga namijenjenih građanima i poduzetnicima. Građanin će CDU vidjeti putem pojednostavnjene komunikacije državnih tijela.

"Na primjer, ako naš sugrađanin želi otvoriti tvrtku, Ministarstvo gospodarstva postavlja svoju aplikaciju za otvaranje tvrtke na CDU. Trenutno su potrebne različite potvrde, no kad se napravi CDU, uz obrazac za otvaranja tvrtke više ne morate priložiti potrebnu dokumentaciju koju država ima u sustavu jer će sustav sam razmijeniti tražene podatke. Cijeli zahtjev se pokreće online, putem interneta. I vama se predmet rješava jednostavnije, brže i jeftinije”, objašnjava Kuščević.

I zahtjev za mirovinu online putem 

CDU je, prema Kušćevićevim riječima, platforma koja će omogućiti najprije smještaj informacijskih sustava i registara, dok je Jedinstveno upravno mjesto namijenjeno građanima kako bi na jednome mjestu (jednom šalteru) mogli pristupiti što većem broju državnih usluga i tamo ih rješavati, bez šetanja od jednog do drugog tijela.

Planira se otvoriti stotinjak fizičkih mjesta gdje će građani moći doći i predati svoj zahtjev. Primjerice, moći će predati zahtjev za mirovinu i online ili na jednom od tih fizičkih mjesta, sustav će taj zahtjev prepoznati, pustiti ga na obradu nadležnim tijelima, obraditi ga i vratiti natrag građaninu na to određeno fizičko mjesto ili online, ovisno kako je predao.

 

Hina/P.hr