Kružna ekonomija je rješenje za otpad i prilika za posao

19. studenoga 2019.

Foto: Shutterstock

U sklopu Tjedna kružne ekonomije u sklopu projekta CIRCE 2020., u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Split održana su predavanja na kojima su prisustvovali brojni gospodarstvenici, predstavnici Sveučilišta u Splitu te studenti. "HGK - ŽK Split zajedno je s Javnom ustanovom RERA S.D. organizirala radionicu kako bi gospodarstvenike, ali i sve ostale dionike informirali i educirali o ovome novom modelu koji zagovara ponovno iskorištavanje već upotrijebljenoga", navela je uvodno Ana Marija Puzić iz HGK - ŽK Split.

Cilj je projekta širenje i poticanje koncepta kružnoga gospodarstva u pet industrijskih pilot-područja svake od zemalja partnera: Hrvatske, Italije, Austrije, Mađarske i Poljske, a u projektu sudjeluju Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i tvrtka Čistoća Cetinske krajine iz Sinja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,934 milijuna eura, a financiran je iz Programa Interreg – Središnja Europa iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provedba projekta traje ukupno 36 mjeseci sa završetkom u lipnju 2020. godine. "Kružna ekonomija, kao novi model Europske unije za pametan, održiv i uključiv rast, iznimno je značajna jer osigurava održivo gospodarenje resursima, produžava životni vijek materijala i proizvoda te smanjuje količinu otpada", poručio je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.  

reciklaža

Glavni je cilj projekta promovirati prelazak s linearne na cirkularnu ekonomiju. "Prepoznajući važnost i problematiku gospodarenja otpadom u našoj županiji te tražeći nova rješenja poput poticanja cirkularne ekonomije, RERA S.D. prijavila je projekt CIRCE 2020 zajedno sa sedam projektnih partnera iz još četiri zemlje članice EU. Poseban je naglasak na industrijskom otpadu gdje bismo željeli povezati one koji ga proizvode s tvrtkama koje ga mogu prihvatiti i koristiti kao novu ulaznu sirovinu. Ideja je što manje industrijskog otpada, a ako ga ima, da se upotrijebi kao nova sirovina", poručio je Ivo Benzon, voditelj projekta CIRCE 2020 u RERA-i.

U Splitsko dalmatinskoj županiji odabrana su dvije studije slučaja koji se odnose na mogućnosti korištenja industrijskog otpada u preradi ribe i upotrebi komine masline. "Do sada smo imali linearni model ekonomije, kojim je sve što je bilo proizvedeno i upotrijebljeno završavalo na odlagalištu. Kružna ekonomija predstavlja novu paradigmu i ekonomiju kakvu želimo imati u budućnosti, kojom se nusproizvodi iz industrije upotrebljavaju kao novi resursi za nove proizvode. Otpad više nije otpad već postaje resurs", naglasio je predstavljajući CIRCE 2020 i njegove ciljeve Ivo Andrić sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

O projektu je govorila i predstavnica drugog partnera, sinjske komunalne tvrtke Čistoća Cetinske krajine, Zdravka Romac. Predsjednica Sekcije Zajednice za zaštitu okoliša u gospodarstvu HGK – ŽK Split Merica Pletikosić iz CEMEX-a predstavila je uspostavu sustava za građevni otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a također su održane prezentacije o kružnom gospodarenju građevinskim materijalima, upravljanju otpadnim vodama na otocima, zelenoj javnoj nabavi i zbrinjavanju biorazgradive plastike.

Sa skupa je poručeno da kružna ekonomija nije samo rješenje problema gospodarenja otpadom već i značajna gospodarska prilika kojom bi se svakako smanjio pritisak na okoliš, povećala sigurnost nabave sirovina, konkurentnost i inovacije te bi se otvorila nova radna mjesta, a potrošači bi imali dugotrajnije, otpornije i vrednije proizvode.

Jozo Vrdoljak