Koji kadar u turizmu je najtraženiji i koje pogodnosti se nude

5. veljače 2022.

Foto:Shutterstock/Ilustracija

Problem nedostatka radne snage u turizmu postaje sve izražajniji. Prijašnjih se godina manjak radnika na Jadranu rješavao angažiranjem onih iz unutrašnjosti Hrvatske, najviše iz Slavonije, ali ta formula više nije spasonosna. Što zbog negativnih demografskih trendova, što zbog iseljavanja, ali i činjenice da je u pandemijskim godinama značajan broj ljudi koji su radili u turizmu novu priliku potražio u drugim sektorima. Zbog svega toga pronalazak kadrova predstavljat će sve veći izazov za domaće hotelijere, ugostitelje i turizam općenito.

Najveće hotelske kuće pitali smo hoće li u predstojećoj turističkoj sezoni imati dovoljno radne snage, do kojih profila radnika najteže dolaze i što im nude osim mjesečnih primanja.

Sobarice, kuhari i konobari najtraženiji

U Maistri kažu da aktivno rade na zadržavanju zaposlenika te zapošljavanju stalnih sezonaca, ali i novih zaposlenika koji će svojim znanjem i vještinama pridonijeti daljnjem razvoju tvrtke. Kako bi zadovoljili potrebe sve većeg broja svojih objekata u kojima raste opseg posla u predsezoni i posezoni, ove će godine angažirati gotovo 1.000 novih zaposlenika.

"Pred nama je razdoblje intenzivnog zapošljavanja, uz cilj da do kraja lipnja dosegnemo planirani broj sezonaca. Trenutno je u Maistri zaposleno 2.000 zaposlenika u destinacijama Rovinj, Vrsar, Zagreb i Dubrovnik, dok će u sezoni ta brojka dosegnuti 4.000 zaposlenika", kažu u ovoj hotelskoj kući.

Među zaposlenicima imaju i stranih državljana, trenutno ih je gotovo pet posto, dok će na vrhuncu sezone, procjenjuju, taj postotak biti nešto manji od 10 posto.

U operativnom poslovanju kao deficitarna zanimanja navode sobarice, konobare i kuhare te recepcionare sa znanjem više stranih jezika, a u administrativnom zaposlenike koji imaju specifična znanja iz područja ljudskih potencijala, upravljanja prihodima i IT-ja te agente u rezervacijskom centru.

U najvećoj hotelskoj kući Valamar Riviera, u hotelima i kampovima u jadranskim destinacijama od Istre do Dubrovnika, ove sezone radit će više od 7.000 djelatnika. Još prošle jeseni su započeli sa selekcijom i zapošljavanjem za sezonu 2022. u okviru programa Dobar posao u Valamaru.

Valamar Zaposlenici

Foto:Valamar Riviera

S kampanjom zapošljavanja Aminess hoteli i kampovi započeli su krajem prošle godine te kažu da bilježe veliki interes i broj pristiglih prijava.

"Sigurni smo da je tome pridonijela činjenica da kao poslodavac nudimo jedne od najboljih uvjeta za rad u turizmu. Naši zaposlenici imaju mogućnost rada u najatraktivnijim turističkim destinacijama, osiguran smještaj u modernom hotelu za zaposlenike, tople obroke, plaćene troškove prijevoza do destinacije rada te brojne druge materijalne i nematerijalne povlastice. Jedna od značajnijih pogodnosti za sezonske radnike je, primjerice, financijski dodatak na postojeća materijalna primanja u iznosu od 8.000 kuna, koji će zaposlenici dobivati tijekom sezone", kažu u ovoj hotelskoj kući.

Udio stranaca među zaposlenicima oko 10 posto

Samo za ovu sezonu traže 1.000 radnika kojima će, kažu, pružiti uvjete za razvoj kvalitetne karijere u turizmu. Među deficitarnim zanimanjima izdvajaju radna mjesta poput sobarica, pizza-majstora, mesara, kuhara i konobara. Putem agencija za zapošljavanje uspijevaju doći do određenog broja zaposlenika, ali navode da je primjetan i veliki broj kandidata iz stranih zemalja koji im se izravno javljaju na natječaje za posao.

"Prednost pri zapošljavanju dajemo lokalnom stanovništvu te ljudima iz Hrvatske. S obzirom na dobre najave za nadolazeću turističku sezonu, među zaposlenicima ima i stranih državljana, čiji udio u ukupnom broju zaposlenika iznosi otprilike 12 posto. Ti zaposlenici uglavnom dolaze iz susjednih zemalja, a imamo i zaposlenike iz nešto udaljenijih zemalja", kažu u tvrtki Aminess hoteli i kampovi.

Grand Park Hotel Rovinj

Grand Park Hotel Rovinj/Foto: Adris grupa

Bonusi, besplatan smještaj i hrana, edukacija...

Kako je potreba za radnicima sve veća, a njih je, nažalost, sve manje, što zbog negativnih demografskih trendova, a što zbog iseljavanja, posljednjih godina hotelske kuće na razne načine pokušavaju zadržati i privući nove radnike − od raznih bonusa i financijskih nagrada pa do edukacija te besplatnog smještaja i prehrane.

U Maistri ističu da je njihova prednost mogućnost rada tijekom cijele godine, sudjelovanje u programima osposobljavanja kojima se potiče stalan razvoj profesionalnih vještina te osposobljavanje kvalitetnoga operativnog i rukovodećega kadra, mogućnost napredovanja te rad u najboljim hotelima u regiji. Svim svojim zaposlenicima, kojima je potrebno, organiziraju i plaćaju smještaj. Imaju i pravo na dva topla obroka dnevno te naknadu za prijevoz na posao, a isplaćuju im i dodatke na plaću, odnosno regres za godišnji odmor, božićnicu, jubilarne nagrade i solidarnu pomoć.

Valamar je u 2021. zaposlio 400 djelatnika na neodređeno vrijeme, kažu da su isplatili najviše nagrade za sezonu, nagrade za izvrsnost te 13. plaću i božićnicu, pa su, pojašnjavaju, po djelatniku u prošloj sezoni dodatno isplatili čak do 11.300 kuna.

"Valamar ima i najveći program za stalne sezonce u Hrvatskoj koji omogućava cjelogodišnja primanja za više od tisuću sezonaca i koji je otvoren za nove prijave. Svi djelatnici u Valamaru imaju priliku za edukacije i razvoj karijere u turizmu. Vjerujemo da ova sezona može biti uspješnija od prošle, stoga nastavljamo sa svim svojim programima, a radimo i na novim pogodnostima za naše djelatnike", kažu u Valamaru i ističu da su s razlogom već niz godina proglašavani najboljim poslodavcem u turizmu te da im je, kao i svake sezone, cilj opravdati tu reputaciju i podići ljestvicu za poslodavce u turizmu.

Kao dodatnu prednost navode i mogućnost da njihovi zaposlenici tijekom zime rade u Valamarovim hotelima u Austriji.

AminessFoto: Aminess hoteli i kampovi

Iz Aminess hotela i kampova kažu da svojom zaposlenicima u ovim izazovnim vremenima nastoje osigurati stabilnost, a nude im brojne materijalne i nematerijalne povlastice. Navode da su prošle godine isplatili božićnicu u iznosu od 3.000 kuna, zatim regres, dar za djecu i dar u naravi, novčane naknade za rođenje djeteta, sezonske nagrade, smještaj, tople obroke te plaćene troškove prijevoza. Također, kompanija redovito isplaćuje jubilarne nagrade, a zaposlenici sudjeluju i u posebnim programima nagrađivanja u kojima se biraju zaposlenici odjela, mjeseca i godine, koji se novčano nagrađuju i do 10.000 kuna za radnika godine. Ističu da mnogo truda i sredstava ulažu i u edukacije zaposlenika, za što samo ove godine planiraju izdvojiti gotovo milijun kuna.

Ivana Barać