Banke nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka putem HROK-a

23. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

Nakon usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti podataka GDPR, kreditne i financijske institucije, članice grupa kreditnih institucija u Hrvatskoj, od ponedjeljka, 26. kolovoza, nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka o građanima, i to samo za klijente koji nisu ispunili svoju dospjelu obvezu u roku. Navedena razmjena podataka obavljat će se pomoću informatičkog sustava pod nazivom DOR sustav, u sklopu HROK-a.

Banke u strahu od eventualnih tužbi nisu koristile HROK, a klijenti su svoju kreditnu sposobnost morali dokazivati ispisima prometa po računima i dodatnom dokumentacijom, zbog čega je odobravanje kredita bilo usporeno.

Kreditne i financijske institucije, korisnici DOR sustava, obrađivat će podatke o neurednosti u ispunjavanju obveza svojih klijenata s ciljevima kvalitetne procjene sposobnosti klijenata za uredu otplatu svojih obveza te smanjivanja, odnosno izbjegavanja rizika loših plasmana i prezaduženosti klijenata.

Više informacija o DOR sustavu, odnosno razmjeni podataka o klijentima koji nisu ispunili svoju dospjelu obvezu u roku te njihovim pravima u vezi s navedenom obradom podataka, građani mogu dobiti u poslovnicama kreditnih i financijskih institucija s kojima imaju poslovni odnos te na njihovim internetskim stranicama. Aktualni popis institucija koje razmjenjuju takve podatke kao korisnici DOR sustava objavljen je na internetskoj stranici HROK-a - Korisnici DOR sustava.

P.hr/I.G