Krediti za potporu turizmu Hrvatskoj i Crnoj Gori

13. siječnja 2020.

Foto: Pixabay

Europska banka za obnovu i razvoj kreditnom linijom Erste&Steiermärkische Bank (ESB) d.d. u iznosu od 100 milijuna eura podupire razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Sredstva su namijenjena za održiva ulaganja u privatna ugostiteljsko hotelska poduzeća i popratne turističke aktivnosti.

Erste banka prva je financijska institucija kojoj se odobravaju kreditna sredstva u sklopu EBRD-ovog Programa za uključivi turizam istočnog Mediterana (EBRD Inclusive Tourism Framework for the Eastern Mediterranean). Program predstavlja sveobuhvatni pristup financiranju turističkog sektora s fokusom na širi, brži i sistematičniji pristup financiranju turizma i povezanih sektora. Program i odobrena kreditna linija imaju sljedeće ciljeve: (1.) radnom praksom povećati mogućnosti zapošljavanja mladih i žena te suradnjom s lokalnim sveučilištima i strukovnim školama, uspostavom novih ili poboljšanih strukovnih programa, promicati strukovnu radnu praksu i politiku jednakih mogućnosti zapošljavanja; (2.) ojačati povezanost s lokalnim dobavljačima suradnjom svih važnih dionika, što je ključno za bolji razvoj lokalnih lanaca vrijednosti i dublju integraciju lokalnih poljoprivrednika.

Ovu transakciju potpisao je u Zagrebu predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti. "Drago nam je što možemo pružiti prijeko potrebni kapital za održivi rast i daljnji razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Turizam je važan pokretač rasta u obje zemlje i očekujemo da će se ovim ulaganjem otvoriti nove prilike lokalnim tvrtkama i stvoriti nova radna mjesta. Ovaj novi Program omogućit će EBRD-u da dopre do više klijenata, uključujući i one manje", ističe Chakrabarti.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo postali prva banka partner u ovom EBRD-ovu programu te nas veseli što nastavljamo i dodatno produbljujemo dugogodišnju uspješnu suradnju između naše dvije institucije, dodao je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke. "Potpora turizmu jedna je od naših temeljnih strateških odrednica te vjerujemo da ćemo svojim klijentima ovom kreditnom linijom omogućiti realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u tom segmentu, što će pridonijeti njihovu daljnjem jačanju i pozicioniranju na domaćem, ali i međunarodnim tržištima", ističe Schoefboeck.

EBRD i Erste

Suma Chakrabarti i Christoph Shoefboeck

Erste banka treća je banka po veličini u Hrvatskoj, koja posluje putem mreže od 128 poslovnica. Crnogorska banka u njenom vlasništvu, Erste bank a.d. Podgorica, posluje putem mreže od 17 poslovnica. Erste banka dugogodišnji je partner EBRD-a, što uključuje kredite mikro i malim poduzetnicima, kreditnu liniju unutar Programa financiranja održive energije za zapadni Balkan, (WeBSEFF), program EBRD-a Trade Facilitation kao i EBRD-ovu participaciju u izdanju kunskih obveznica banke.

EBRD je do sada u Hrvatskoj uložio više od 3,88 milijardi eura, u sklopu 213 projekata. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva, s naglaskom na infrastrukturu, korporativni, financijski i energetski sektor. EBRD također aktivno sudjeluje u strateškom dijalogu o razvoju tržišta kapitala te regulatornoj reformi.

P.hr/K.S.