Uz nova pravila kreću poticaji za kupnju električnih vozila

27. travnja 2021.

Foto: Shutterstock

Poticaji pri kupnji električnih vozila jedan su od najbitnijih čimbenika za brojne potencijalne kupce takvih vozila, a od ove godine konačno se mijenja način dodjele te iznos proračuna koji će biti namijenjen kupcima. Novim natječajem, koji započinje 1. lipnja 2021., omogućit će se kupnja znatno većeg broja potpuno električnih vozila i za fizičke i za pravne osobe. 

Prošle je godine proračun za nabavu energetski učinkovitijih vozila iznosio 44 milijuna kuna, od čega je 22 milijuna bilo namijenjeno građanima, a 22 milijuna kuna tvrtkama.

No, ove je godine za kupnju potpuno električnih vozila na raspolaganju gotovo tri puta veći iznos, čak 105 milijuna kuna, od čega je 15 milijuna namijenjeno javnim tijelima koja prije kupnje moraju raspisati natječaj, a 90 milijuna kuna građanima i pravnim osobama.

Praksa više neće biti 'najbrži prst' i veliki postotak neiskorištenih sredstava. Upravo je to bio dosadašnji način dodjele poticaja u kojemu bi sva sredstva bila dodijeljena u samo nekoliko minuta, a brojni kupci ostali bez svojih sredstava. 

"Iznimno nam je drago da je novi direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić saslušao naše prijedloge i potpuno presložio natječaj. Ovim promjenama kupnja električnog vozila postaje znatno jednostavnija te potencijalnim kupcima savjetujem da, ako su zainteresirani za kupnju električnog vozila, to naprave ove godine jer vjerujemo da će pojedinačni iznos poticaja padati s obzirom na rast zainteresiranosti. Ove je godine  ponuda vozila iznimno velika, u ponudi autokuća je više od 30 modela, pa ako planirate kupiti vozilo, kupite električno, a ne nešto što nećete moći prodati za pet godina", ističe Hrvoje Prpić, predsjednik Udruge Strujni krug.

Kupac mora imati kompletan iznos vrijednosti vozila

Prodajni zastupnici u svibnju će morati prijaviti sva prodajna mjesta te dostupne modele električnih vozila koja će moći isporučiti unutar devet mjeseci od kupnje vozila. S druge strane, građani i pravne osobe u lipnju će se prijavljivati na natječaj isključivo na prodajnim mjesta u Republici Hrvatskoj te će, kako bi dobili poticaje, morati uplatiti predujam za željeno vozilo.

Time će se osigurati da velik broj sredstava ponovno ne ostane neiskorišten. Procedura će ove godine biti takva da će prodavatelj unositi osnovne podatke kupaca i ispunjavati obveznu dokumentaciju, a Fond će nakon toga generirati potvrdu s uputama za plaćanje predujma. Zatim će se automatski napraviti rezervacija sredstava, a predujam će se morati uplatiti u roku od sedam dana. Svi podaci bit će javno objavljeni na stranicama FZOEU-a, gdje će biti navedena i sva prodajna mjesta na kojima se električna vozila mogu kupiti.

U slučaju da zastupnik ne dostavi vozilo zbog tehničkih poteškoća ili ako dokumentacija ne prođe na natječaju, kupcima će sredstva biti vraćena. Iako će prodavači ispunjavati dokumentaciju za kupce, poticaji će se isplaćivati isključivo kupcima, pa kupac mora imati kompletan iznos vrijednosti vozila, a poticaji će mu biti isplaćeni tek nakon isporuke i registracije vozila.

Kategorije vozila i iznosi poticaja ostaju nepromijenjeni. Za električna vozila M1 i N1 kategorije ili pak vozila na vodik (vozila za prijevoz putnika do najviše osam sjedala i dostavna vozila do 3,5 tona) osigurano je 70.000 kuna ili do 40 posto vrijednosti vozila, dok je za plug-in hibride osigurano do 40.000 kuna. Za električna vozila L1 - L7 kategorije (mopedi, motocikli s dva, tri ili četiri kotača) omogućeno je 20.000 kuna ili do 40 posto vrijednosti vozila.

Pravnim osobama maksimalno 400.000 kuna poticaja

Također, s maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 (vozila za prijevoz putnika ili teretna vozila do pet tona ili više) s električnim, plug-in hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.

Dok će građani moći kupiti jedno vozilo s poticajima, pravne će osobe moći dobiti poticaje i na veći broj električnih vozila te iskoristiti do maksimalno 400.000 kuna poticaja, a moći će imati najviše dvije prijave po pravnoj osobi. To znači da će pravne osobe moći kupiti samo dva modela vozila, ako žele i više komada istog vozila, a uvjet je da se sufinancirana vozila potom zadrže u vlasništvu barem dvije godine nakon kupnje. Kao i prošlih nekoliko godina, poticaje se neće moći dobiti pri kupnji vozila na operativni leasing, već samo na financijski leasing.

Fond će na svojim stranicama objaviti popis svih prodajnih mjesta i svih modela električnih vozila koja se mogu kupiti, ali bez cijena i karakteristika.

Popis vozila s cijenama i specifikacijama moguće je na jednome mjestu pronaći na stranicama Udruge vozača električnih vozila Strujni krug koja svojim članovima omogućuje i dodatne velike uštede pri kupnji potpuno električnih vozila.

P.hr/I.G.