Black Friday: Sniženja i do 70 posto

26. studenoga 2020.

Foto: Shutterstock

Black Friday akcija, koja se ove godine obilježava 27. studenoga, tradicionalno označava početak povećane potrošnje nakon čega slijedi prosinac - mjesec trgovine, blagdanske i najveće potrošnje.

"Za očekivati je da će se ove godine jednako kao i prijašnjih najviše prodavati elektronika jer na nju idu najveća sniženja, a nakon toga odjeća i obuća i to po sniženim cijenama od 50 do 70 posto što je poprilično dobro sniženje", rekla je voditeljica Odjela za trgovinu Tomislava Ravlić dodavši da ove godine očekujemo i dodatni rast online trgovine.

Naime, zbog izbjegavanja mogućih gužvi u prodavaonica slijedom pandemije, neki su trgovci Black Friday akciju već najavili i online putem. Ravlić kaže kako bilježimo trend kontinuiranog rasta online trgovine od početka godine za 14 posto, pa će biti zanimljivo vidjeti koliko će se građani ove godine okrenuti upravo online kupnji.

S druge strane, upravo zbog bojazni od online trgovaca kojima je pandemija u ovoj godini već donijela značajan rast, moguće je da trgovine u maloprodaji (offline) daju veća sniženja od čega će u konačnici najviše profitirati upravo kupci.

Potrošnja manja od lanjske

Black Friday akcija izvorno je potekla s američkog tržišta s ciljem rješavanja zaliha pa su i sniženja još uvijek ipak veća nego kod nas.

"U Americi je riječ o sniženjima i do 90 posto. U početku domaći trgovci nisu davali tolika sniženja no iz godine u godinu ona se povećavaju pa se danas tako raspon sniženja kreće od 20 do 70 posto", kaže Ravlić, ali dodaje i da je većina domaćih trgovaca svoju Black Friday akciju pretvorilo u akciju koju provode cijeli tjedan pa tako imamo i Black week.

"Nekako se taj dan pretvorio u tjedan, potom u čitav mjesec akcija koje imaju različite nazive. Ove godine očekujemo da potrošnja bude ipak manja od lanjske s obzirom pandemiju“, pojašnjava Ravlić. Naime, u 2017. godini u jednom danu potrošnja je bila 460 milijuna kuna, u godini kasnije ona je porasla na 680 milijuna kuna, a lani je u 4 dana akcije utrošeno 1,34 milijardu kuna.

Online kupovina se povećala uslijed pandemije

Hrvatska udruga banaka je u suradnji s agencijom EQUESTRIS provela istraživanje o trendovima online kupovine u 2020. godini uoči Black Fridaya. Istraživanje je provedeno na kvotnom uzorku od 320 ispitanika koji se redovito koristi internetom u dobi od 18 do 60 godina iz opće populacije u Hrvatskoj.

Ciljevi istraživanja bili su utvrditi koliko su ispitanici kupovali online u odnosu na razdoblje prije pandemije, koliko ih namjerava kupovati putem web stranica za vrijeme Black Friday-a i ubuduće, što ih zabrinjava i na što obraćaju pozornost te jesu li bili žrtve prijevara online kupovine.

Uslijed pandemije COVID-19 i ograničene slobode kretanja mnogi građani su počeli kupovati online pa se kupovina na internetskim stranicama povećala za 15,5 posto u odnosu na ožujak 2020. godine, a čak 67 posto ispitanika naglasilo je da online kupuje češće u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

P.hr/I.G