Kreativne i kulturne industrije čine zemlje prepoznatljivima

25. listopada 2019.

Foto: HGK

Važno je prepoznati vrijednost autorskog djela, ne samo u pravnom aspektu, već i kroz zaštitu ljudskog dostojanstva. Treba pratiti i poticati kreativne i kulturne industrije, rekla je predsjednica Hrvatskog klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović na otvorenju konferencije b.creative. Konferenciju u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu organiziraju Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija s Hrvatskom gospodarskom komorom i agencijom KEA European Affairs, koju je osnovala Europska komisija.

Želimo da kreativnost bude temelj našeg gospodarstva i da u svijetu budemo prepoznatljivi kao zemlja inovativnosti, ističe predsjednik HGK Luka Burilović. "U tome će kreativne i kulturne industrije igrati ključnu ulogu. U Europskoj uniji u kategoriju kreativnih i kulturnih industrija možemo uključiti više od 350 industrija. Stvorile su gotovo 30 posto svih radnih mjesta u EU-u u razdoblju od 2014. do 2016. godine. Privlače sve više ulaganja i osiguravaju visok udio u BDP-u. U Hrvatskoj zapošljavaju više od 124.000 ljudi, većinom visoko kvalitetnih i obrazovanih kadrova. Stoga su i plaće u ovim industrijama osjetno veće u odnosu na druge industrije", naglasio je Burilović.

burilovićLLuka Burilović

Naziv konferencije gotovo zvuči kao upozorenje, onima koji ne znaju kako riješiti problem, dodao je belgijski veleposlanik Nicolaas Buyck. "Kreativnost potičemo još od dječje dobi. Kada se tiče budućnosti, roditelji obično žele da im djeca budu odvjetnici ili doktori. Tada više nisu entuzijastični oko kreativnosti, tu nema novaca. To pokazuje da nismo uvijek svjesni da kultura i umjetnički talent nisu samo tu kako bi zabavili javnost, već da mogu predstavljati važan ekonomski faktor i izvor prihoda", dodao je Buyck.

nina obuljen koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je pohvalila mjere poticanja ulaganja u film i izvoz filmskih proizvoda te porast gaming industrije. "No, imamo manjak radne snage koja može servisirati velike produkcije. Potrebna je prilagodba obrazovnih programa, kao što je ove godine pokrenut program tehničara za video igre, „ rekla je ministrica, naglasivši da su u zadnjoj fazi izrade Zakona o elektroničkim medijima, koji će uskoro u javnu raspravu. U finalnoj fazi je i Zakon o obavljanju umjetničke djelatnosti. „Uvest ćemo kategoriju stručnjaka u kulturi, bez kojih proizvodnja u kulturnim industrijama nije moguća, poput producentskih poslova. Počeo se raditi i novi Zakon o autorskom pravu i formalno će nadležnost za to područje prijeći na Ministarstvo kulture", kaže Nina Obuljen Koržinek.

U sklopu konferencije održavaju se i paneli o kreativnom poduzetništvu, pokretanju investicija, barijerama razvoja i radionice o mogućnostima kreativnog umrežavanja.

Kreativni i kulturni poduzetnici iz Hrvatske i Europe usredotočit će se na različite vještine i kompetencije potrebne za ostvarivanje kreativnog poduzetništva u globaliziranom okruženju, a i na potrebe i prepreke s kojima se susreću kulturni i kreativni sektori.

P.hr/K.S.