Kraš grupa u prvom kvartalu povećala prihode za 9,2 posto

30. travnja 2021.

Slavko Ledić /Foto: Kraš

Unatoč svim izazovima i nastavku otežanog rada uslijed pandemije bolesti COVID-19, Kraš grupa nastavila je u 2021. godini trend uspješnog poslovanja, što pokazuju rezultati za prvi kvartal 2021. s konsolidiranim ukupnim prihodima u iznosu od 237,8 milijuna kuna.

Porast je to od 20 milijuna kuna, odnosno 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 10,35 milijuna kuna, dok ostvarena neto dobit iznosi 7,34 milijuna kuna.

"Osobito možemo biti ponosni na činjenicu da ostvarujemo rast u svim kategorijama,  velikim dijelom zahvaljujući tomu što smo još prošle godine prepoznali prilike i ostvarili napredak u svim segmentima poslovanja. U godini u kojoj obilježavamo 110 godina poslovanja nastavljamo s aktivnostima usmjerenima na jačanje poslovanja i povećanje konkurentnosti, na zadovoljstvo naših radnika, poslovnih partnera i dioničara", rekao je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša.

Povećanje prihoda od prodaje, kao i volumena

U ukupnim prihodima prvog kvartala 2021. godine prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 234,1 milijuna kuna, ostali poslovni prihodi iznose 1,4 milijuna kuna, a financijski prihodi 2,3 milijuna kuna.

U odnosu na prošlu godinu povećani su prihodi od prodaje i na domaćem tržištu, koji iznose 122,4 milijuna kuna s povećanjem od 6,5 posto, i u inozemstvu, u iznosu od 111,7 milijuna kuna, odnosno 12,9 posto više u odnosu na 2020. Usprkos daljnjem snažnom utjecaju pandemije na poslovanje, ukupan obujam prodaje povećan je za 10,5 posto, odnosno 774 tone u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 8.161 tonu.

Na domaćem tržištu ostvaren je rast od 3,5 posto, a na inozemnim čak 19,3 posto, pri čemu je velika većina važnijih izvoznih tržišta ostvarila prodajne rezultate na razini ili čak veće u odnosu na 2020.

S početkom ove godine Kraš grupa sklopila je na četirima tržištima regije suradnju s novim distributerom s ciljem poboljšanja realizacije i poslovanja.

Uz financijske rezultate za prvi kvartal 2021. godine, Kraš grupa objavila je i revidirana konsolidirana i nekonsolidirana financijska izvješća za 2020. godinu, prema kojima je vidljivo povećanje ukupnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu za 5 milijuna kuna.

P.hr/I.G