Poslovanje u doba pandemije: Kako smanjiti rizik i zaštititi tvrtku?

28. ožujka 2020.

Foto: Bisnode/Shutterstock

Neizbježno je usporavanje gospodarskog rasta, a prema nekim predviđanjima situacija čak vodi u novu gospodarsku krizu. Za vrijeme izvanrednih okolnosti važno je što brže i primjerenije reagirati i tako smanjiti mogućnost negativnog utjecaja na svoje poslovanje. Kako reagirati na situaciju u svijetu? Kako zaštititi svoju tvrtku od prijevara? Kako u vrijeme koronavirusa uspješno poslovati od kuće? Odgovore na ova i druga pitanja ima Bisnode, najveći ponuđač naprednih poslovnih podataka i analitike u Europi.

Dva scenarija gospodarskih promjena

Izbijanje koronavirusa u Kini i njegovo širenja po svijetu nanijeli su težak udarac prognozama globalnog rasta u 2020. godini. Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka već su snizili prognozu za 2020. godinu, a po nekim predviđanjima situacija bi mogla dovesti do nove gospodarske krize. Konzultantska tvrtka McKinsey & Company najavila je dva moguća scenarija gospodarskih promjena zbog pandemije koronavirusa. Prema prvom scenariju karantena, ograničenje putovanja i trgovine uzrokovat će veliki pad potrošnje, što će dovesti do recesije. Tvrtke će početi gubiti prihode i onda će otpuštati radnike, zbog čega će stopa nezaposlenosti jako narasti. Smanjit će se poslovna ulaganja, a narast će broj tvrtki u stečaju, što će uzrokovati veći pritisak na financijski sustav. Budući da će se stupanj opasnosti od zaraze tijekom ljeta smanjiti, u jesen će države biti spremnije na okolnosti i prema kraju 2020. godine gospodarstvo će se početi konsolidirati, ali će predviđeni BDP na globalnoj razini pasti za 2 – 2,5 posto. Drugi scenarij, prema kojem virus nije samo sezonska bolest, za gospodarstvo je pogubniji. Potražnja će opadati tijekom cijele godine, u najpogođenijim sektorima broj otpuštanja i stečajeva tvrtki povećat će se do kraja 2020. godine i to će se nastaviti u 2021. godini, što će dodatno pogoršati recesijsku spiralu. Kriza će najviše pogoditi male i srednje tvrtke, a bit će izraženija u manje razvijenim gospodarstvima. Pandemija će jako pogoditi gospodarstvo na globalnoj razini, situacija će u najgorem slučaju biti slična financijskoj krizi iz 2008. i 2009. godine. S padom BDP-a suočit će se sve gospodarske velesile, a oporavak će započeti tek u drugom tromjesečju 2021.

Kako izbjeći suradnju s lažnim tvrtkama?

U turbulentnim vremenima raste broj prijevara, upozorava Bisnode. Navode da se pojavljuju se 'blef' tvrtke, koje na kredit kupuju proizvode, a zatim bankrotiraju.

"Brojne prevarene tvrtke gubitak iz kredita otpisuju zbog stečaja kreditoprimatelja, a pritom su svjesne da su zapravo bile žrtve zločina. U budućnosti očekuje se sve više kreditnih prijevara, zato tvrtke moraju biti svjesne potencijalnog rizika koji mogu predstavljati novi i postojeći poslovni partneri", navode i savjetuju da se bude na oprezu. Navode da su tri važne točke koje moraju zapamtiti svi, ako ne žele postati meta lažnih tvrtki koje ne plaćaju:

  • Nove klijente treba detaljno proučiti – danas su prevaranti tako prepredeni da morate uvijek biti korak ispred njih. Ako se pojavi i najmanja sumnja, potrebno je proučiti klijenta. Je li adresa ispravna? Ima li internetsku stranicu? Je li tvrtka u blokadi? Koja je njihova trenutna bonitetna ocjena?
  • Ispravno proučite njihovu financijsku bonitetnu ocjenu i dnevno pratite dinamičnu bonitetnu ocjenu – detaljno proučite bonitetne podatke i obratite posebnu pozornost na to jesu li se u tvrtki u posljednje vrijeme dogodile neke veće promjene: promjene indeksa plaćanja, blokade, stečaj, promjene semafora itd.
  • I postojeće i "redovite klijente" potrebno je detaljno pratiti – Bisnode istraživanja pokazuju da 80 posto svih kreditnih gubitaka uzrokuju postojeći klijenti, zato je ključno pratiti i njihov položaj.

Kako smanjiti rizik?

Poslovni rizik može se značajno smanjiti ako u pravom trenutku imate na raspolaganju prave informacije, ističe i u ovoj tvrtki i savjetuju Bisnode rješenja. "Možete si postaviti obavještavanje o blokadama tvrtki, možete pratiti indeks plaćanja i provjeravati kako vaši partneri plaćaju ostalim poslovnim partnerima, koliko je povezanih tvrtki u vlasničkoj mreži i koliko su tvrtke spremne na izvanredne okolnosti te provjeriti je li tvrtka objavila stečaj, jer imate vremena 90 dana da potraživanja prijavite u stečajnu masu", navode.

Kako bi tvrtke otkrile prevarante i spriječile ih da postanu dio portfelja njihovih kupaca, razvili su rješenje za sprečavanje prijevara koje temelje na prepoznavanju uzoraka i analizi poslovnih mreža. "Analizom stečajeva utvrđujemo koje tvrtke i članovi odbora predstavljaju visoki rizik. Uz naš dinamični skup propisa upozoravamo vas na sve koji bi mogli predstavljati rizik i zbog toga ih je potrebno provjeriti prije nego što s njima počnete suradnju. U provođenju mjera kojima osiguravate uspješnije poslovanje nemojte zaboraviti da su za budućnost tvrtke važni i zdravi i zadovoljni zaposlenici", pojašnjavaju.

Pristup Bisnode Mobileu za svaki hrvatski ured (od kuće)

Bisnode nudi pomoć i svima koji u ovoj izvanrednoj situaciji rade "iz kućnog ureda". Svim hrvatskim tvrtkama omogućuju besplatni pristup Bisnode Mobilnom rješenju, koje omogućuje uvid u rad subjekata iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. U mobilni telefon treba utipkati solidarnost.bisnode.hr, ispuniti sva polja i ostvariti besplatni pristup regionalnim poslovnim informacijama. Ovo rješenje omogućuje pristup svim važnim informacijama u regiji – bilo gdje i bilo kada. Putem njega može se brzo pristupiti pouzdanim, kvalitetnim i preglednim informacijama i tako smanjiti rizik u poslovanju. Bisnode Mobilno rješenje pruža informacije o poslovnim partnerima, uključujući podatke za kontakt i podatke o vlasnicima, financijske podatke za sve tipove pravnih osoba, financijsku i dinamičnu ocjenu, indeks plaćanja i grafičke trendove financijskih podataka za posljednje tri godine. Rješenje je dostupno za korištenje 24 sata na dan, unatoč izvanrednim okolnostima, a uz to vam tijekom uobičajenog radnog vremena pružaju i besplatnu pomoć i savjetovanje u korištenju na broj telefona +385 1 30 30 500 ili na e-adresi info.hr@bisnode.com.

 

P.hr/I.B.