Zbog nedostatka dijelova iz Kine, upitna proizvodnja u pogonima u EU

10. veljače 2020.

Vrlo je vjerojatno kako će autoindustrija biti pogođena globalno, i to prilično jako, jer se dobar dio dijelova radi upravo u kineskim tvornicama koje ostaju zatvorene.

Foto: Pixabay

Zbog širenja koronavirusa veliki broj kineskih tvornica ostao je i danas zatvoren, iako su milijuni radnika bili spremni vratiti se na posao poslije produženih praznika nakon Kineske nove godine. Zatvaranja tvornica već imaju značajan utjecaj na ekonomiju ove zemlje, ali i na dobavne lance u cijelom svijetu, piše BBC. Tako neki od velikih proizvođača automobila strahuju od problema s nedostatkom nekih dijelova koji ima stižu iz Kine, a i Apple je zabrinut zbog dobavljanja nekih komponenti.

Kineske vlasti izdale su naredbe poslodavcima u zemlji da moraju ostati zatvoreni tijekom praznika, kako bi se spriječilo širenje virusa. Za mnoge kompanije ove restrikcije su povučene, no nekoliko velikih proizvođača i dalje ima zatvorena vrata svojih pogona. 

Foxconn, veliki dobavljač Applea, još nije otvorio svoju najveću tvornicu u Kini. Njihovu tvornicu u pokrajini Shenzhen's Longhua još pregledavaju inspektori, a proizvodnja će krenuti čim dužnosnici dovrše inspekciju. Foxconn je još prošlog tjedna tražio otvaranje pogona i najavio je da će zaposlenici u tvornici nositi kirurške maske kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a redovno će im se pratiti i tjelesna temperatura.

Autoindustrija na udaru

Vrlo je vjerojatno kako će autoindustrija biti pogođena globalno, i to prilično jako jer se dobar dio dijelova radi upravo u kineskim tvornicama koje ostaju zatvorene. U pokrajini Hubei, gdje je počela zaraza, tvornice imaju Honda, General Motors i Dongfeng Motor. 

Prošlog je tjedna južnokorejska autokompanija Hyundai postala prvi veliki proizvođač koji je zaustavio proizvodnju izvan Kine, i to zbog nedostatka dijelova uzrokovanih koronavirusom. Fiat Chrysler najavljuje mogućnost zaustavljanja proizvodnje u Europi jer im ne stižu komponente iz Kine. Suzuki najavljuje kako će dijelove koji im nedostaju pokušati pronaći na drugim tržištima jer bi nedostatak mogao utjecati na njihovu proizvodnju u Indiji. 

P.hr/K.S.