Koronakriza autorima srušila prihod za 43 posto

14. rujna 2020.

Foto: Pixabay

Od početka 2020. pa do kraja kolovoza služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja zabilježila je pad prodaje licencija za javnu izvedbu i priopćavanje od ukupno 43 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Riječ je o koncertima popularne i ozbiljne glazbe, zabavnim priredbama, kinematografima te poslovnim subjektima poput hotela, ugostiteljskih objekata, klubova i sl. koji koriste glazbu za poboljšanje poslovnih rezultata. 

Ovaj je veliki pad izravna posljedica epidemije koronavirusa koja se najprije odrazila na koncertnu industriju i industriju događanja te, odmah za njom, prekid ili barem značajan pad poslovanja doživjeli su ugostiteljski objekti, hotelijerski kompleksi i svi slični poslovni korisnici glazbe u zemlji.

Efektom domina slijedio je pad prihoda od marketinga za brojne medije i s njima povezane poslovne subjekte, što se odrazilo na cijeli kreativni lanac, od autora i glazbenika do tehničara i pomoćnog osoblja. Najveći pad od čak 62 posto zabilježen u prodaji licencija za glazbene priredbe, odnosno događanja koja uključuju upotrebu glazbe u komercijalne svrhe poput natjecanja, prezentacija, revija, svečanosti i slično.

Iznos licencija za koncerte popularne glazbe pao je za čak 47 posto. To je rezultat otkazivanja gotovo svih velikih dvoranskih koncerata i ljetnih festivala, ali i koncerata glazbenih sastava svih veličina i žanrova, od bendovskih svirki u klubovima do pojedinačnih kantautorskih nastupa. I iznos prodanih licencija za koncerte ozbiljne glazbe u odnosu na 2019. godinu pao je za 22 posto, a kod kinematografa minus iznosi 52 posto.

Još se ne osjeća puni učinak krize 

Uza sve to važno je naglasiti da će se puni učinak posljedica koronakrize na prihode od javnog priopćavanja glazbe značajnije osjetiti tek u drugoj polovici ove godine i tijekom cijele sljedeće godine. Naime, navedeni postoci pada uključuju i naplatu zaostalih naknada iz prethodnih godina, na čemu je ZAMP pojačano radio proteklih mjeseci.

Uz veliki pad prouzročen gotovo potpunim nestankom koncerata i priredbi, posebno ozbiljan pad vidljiv je u segmentu licencija prodanih poslovnim korisnicima glazbe. U njih se ubrajaju ugostiteljski, turistički, sportski i poslovni objekti te obrti poput salona ili teretana: na teritoriju Hrvatske oni su zasad imali 39 posto manji promet licencija u odnosu na prvih osam mjeseci 2019. godine.

Pad marketinških prihoda, kadrovske krize i problemi u poslovanju uzrokovani epidemiološkom situacijom odrazili su se i na prihode od autorskih prava s lokalnih radio i TV postaja. Tako je od radijskih postaja do rujna naplaćeno 36 posto manje nego lani, a od televizijskih postaja 28 posto manje u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine.

"Nakon nekoliko iznimno uspješnih godina za autore i članove HDS-a, žao mi je što smo očito zagazili u znatno teže i izazovnije razdoblje. I dalje ne znamo koliko će aktualna kriza potrajati niti kada će se koncertna, pa i cijela glazbena industrija ponovno osoviti na noge", rekao je Nenad Marčec, glavni direktor ZAMP-a. 

Ipak, sustav kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava i u ovakvoj nezapamćenoj krizi pokazuje se ključnim i pouzdanim izvorom prihoda autorima glazbe jer obuhvaća honorare s više različitih izvora: uz glazbena događanja i poslovne korisnike, tu su npr. i prihodi od velikih trgovačkih lanaca koji nisu osjetili poslovnu krizu te oni od kabelskih operatora, velikih nacionalnih TV kuća ili onih iz inozemstva te, sve značajniji, prihodi od digitalnih servisa i online korištenja glazbe.

"Ovih dana rujna privodimo kraju i obračun digitalnih i mehaničkih prava te prava iz inozemstva, a isplata tih honorara našim članovima ići će redovito, početkom listopada", dodaje Marčec te navodi kako je trend rasta prihoda od digitalnih glazbenih servisa poput YouTubea, Applea, Deezera i Spotifyja izvor optimizma i dobrih vijesti u budućnosti.

"Taj konstantni rast ove se godine još neće nadoknaditi, ali će sigurno ublažiti rupu u honorarima koja nastaje zbog pandemije COVID-a 19. U sljedećim tjednima, kad obradimo sve brojke i izvještaje, sa zadovoljstvom ćemo detaljno izvijestiti svoje članove i javnost o tom segmentu naplate autorskih prava", zaključuje Marčec.

P.hr/I.G.