Upotreba vizira ne može zamijeniti maske

14. rujna 2020.

Foto: Shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da se upoteba vizira ne može smatrati zamjenom za zaštitne maske, i to prije svega u školama jer viziri ne sprječavaju širenje zaraze aerosolom.

"Unatoč tome što viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom koje bi prema sadašnjim saznanjima moglo biti moguće", navodi se u HZJZ-ovom pojašnjenju modela i preporuka za rad u uvjetima epidemija koronavirusa.

Iz HZJZ-a već su pojasnili tko u Hrvatskoj ne mora nositi masku. Najčešće se radi o situacijama kod kojih nošenje maske može prouzročiti otežano disanje, opasnost od gušenja ili izglede za zarazu ako se maska nosi nepravilno. Djeca u dobi do dvije godine ne moraju nositi masku, dok djeca nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene, i to najviše sat ili dva te kada su pod neprestanim nadzorom, primjerice, pri vožnji u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili u trgovini.

Maske ne moraju nositi ni osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe

Masku također ne moraju nositi osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana, osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti te svi oni koji zbog bilo kojeg razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

Iritacija kože lica

Ponekad se nakon dužeg nošenja maski mogu javiti promjene na koži lica, posebno kod ljetnih vrućina. U takvim slučajevima nužna je dosljedna higijena lica i pravilno nošenje maske. HZJZ preporučuje da se lice nježno opere sapunom i vodom, i to dva puta dnevno, da se zamijeni maska ako je vlažna ili oštećena te da dr maska nosi preko nosa i usta, a ne samo preko usta.

U slučaju jače izraženih promjena na koži lica, potrebno se javiti liječniku obiteljske medicine.

P.hr/I.G.