Inovativna digitalna rješenja - korak prema većoj sigurnosti na gradilištu

26. lipnja 2022.

Foto: PlanRadar

Imajući na umu da izgradnja sama po sebi uvijek nosi određenu razinu rizika, građevinski je sektor industrija s mnogo opasnosti. Prisutnost raznih građevinskih materijala, kemijskih tvari, rad s velikim opterećenjima i na velikim visinama samo su neke od opasnosti kojima su svakodnevno na radnome mjestu izloženi građevinski radnici. 

Padovi s velikih visina, spoticanje ili padanje na istoj razini, zarobljenost zbog urušavanja ili pada objekata, pretrpljeni udarci padajućim ili letećim objektom te ozljede uzrokovane rukovanjem teškim strojevima, podizanjem ili nošenjem tereta, neke su od najčešćih nesreća koje se događaju na gradilištima.

Važno je napomenuti i kako nisu sve ozljede na radnome mjestu posljedice nesreće. Djelatnosti koje obavljaju građevinski radnici, kao i uvjeti njihova rada, mogu pogoršati ili čak uzrokovati razna stanja i bolesti, a neke su od najčešćih u tom sektoru - gluhoća, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i azbestoza.

S obzirom na sve to, procjena i bolje razumijevanje opasnosti kojima su radnici izloženi ključni su za razvoj strategija čije su provedbe nužne kako bi se spriječile nesreće na gradilištima i smanjio rizik za građevinske radnike, čime bi im se omogućilo da se osjećaju sigurno na svome radnome mjestu. Najbolji način za bolje razumijevanje rizika jest zauzimanje proaktivnog i sveobuhvatnog pristupa revizijama i izvještavanju, što je odgovornost menadžera zaštite zdravlja i sigurnosti. Ipak, iako je njihova uloga iznimno važna i sigurnost građevinskih radnika uvelike ovisi o njima, posao menadžera zaštite zdravlja i sigurnosti zahtjevan je, često podcijenjen i uključuje pretrpanost hrpom regulatornih dokumenata koji ga, uz borbu sa složenim postupcima, nedostatkom angažmana uprave i dugim radnim vremenom, često čini prilično teškim i punim prepreka.

Odgovor na ovaj problem građevinski sektor može pronaći u digitalnim rješenjima koja mogu olakšati ovo područje poslovanja i osigurati sigurnije radno okružje, ističu u tvrtki PlanRadar.

Brojne prednosti digitalnih rješenja

Inovativna digitalna rješenja mogu pomoći u području sigurnosti i zdravlja na radu u građevinskom sektoru.

"Sigurnost i zdravlje na radu u građevinarstvu može se unaprijediti s nekoliko sinkroniziranih procesa. S jedne strane, potrebno je omogućiti lakše bilježenje učestalih problema, automatizacijom ubrzati proces prijavljivanja incidenata i detaljnu analizu prethodnih prijava kako bi se razvila strategija sprječavanja ponavljanja pogrešaka. S druge strane, na gradilištima diljem svijeta, pa i u regiji, potrebno je dodatno raditi na izgradnji kulture kontinuiranog poboljšanja omogućavajući radnicima lak pristup i usvajanje zdravstvenih i sigurnosnih informacija te postojećih procjena i izvješća. Inovativna digitalna rješenja, poput PlanRadara, mogu donijeti brojne prednosti u praktičnom svakodnevnom poslovanju omogućujući svim članovima tima da lako pristupe ili zabilježe sve potrebne informacije, čak i kada nisu na mreži, bilo da je riječ o komunikaciji u vezi sa zdravljem i sigurnosti na radu ili stvaranju predložaka i izvješća za buduću analizu", rekao je Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar.

PlanRadarFoto: PlanRadar

Osobe zadužene za sigurnost i zdravlje na radu mogu svoj posao uz pomoć softvera obavljati učinkovitije i u kraćem vremenu, uz uspostavljanje postupaka, procesa i praksi kojima se smanjuju poznati zdravstveni i sigurnosni rizici na gradilištima, što rezultira manjim brojem nesreća i profesionalnih bolesti s kojima se suočavaju građevinski radnici.

Rizična priroda građevinskog sektora zasigurno se ne može potpuno iskorijeniti, ali digitalna rješenja koja mogu olakšati zdravlje i sigurnost na radu nedvojbeno su veliki korak prema značajnom poboljšanju uvjeta rada i pružanju potrebne zaštite građevinskoj radnoj snazi, zaključuju u PlanRadaru.

PlanRadar je rješenje Software as service (SaaS) za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji i tržištu nekretnina. Koristi se za građevinsku dokumentaciju, upravljanje zadacima i nedostacima, certificiranje i održavanje nekretnina itd. Dostupan je putem web-aplikacije (za sve preglednike) i aplikacija za pametne telefone i tablete (iOS, Android, Windows), a temelji se na digitalnom građevinskom tlocrtu ili arhitektonskom planu omogućujući komunikaciju u građevinarstvu i projektima nekretnina. Digitalizacijom poslovnih procesa smanjuje učestalost pogrešaka, štedi vrijeme i unaprjeđuje učinkovitost. Intuitivna aplikacija, koja se jednostavno upotrebljava, osigurava uštedu troškova i do 70 radnih sati tjedno.

Sa sjedištem u Beču, tvrtka trenutno surađuje s više od 14.500 klijenata iz više od 60 zemalja koji prate, povezuju i rješavaju sve projekte iz građevinske industrije i sektora nekretnina diljem svijeta. 

P.hr/I.B.