Konzum i Spar će otkupljivati robu malih proizvođača

26. ožujka 2020.

Foto: Shutterstock

Voće i povrće domaćih proizvođača, koje su donedavno kupovali na tržnicama, građani će uskoro moći nastaviti kupovati u Konzumovim prodavaonicama diljem Hrvatske. Riječ je o inicijativi potaknutoj odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjeri obustave rada tržnica i svih objekata u njihovom sastavu.

Proizvodi domaćeg podrijetla u Konzumovom prometu voća i povrća već sudjeluju s više od 80 posto, a ovom će inicijativom trgovački lanac na svojim policama za njih osigurati dodatna mjesta.

Zainteresirani poljoprivrednici mogu se javiti distributerima PIK-u Vinkovci, Marinadi i Fragariji, koji će obavljati otkup i isporuku Konzumu uz zajamčene najviše standarde kvalitete. U projekt će se moći uključiti i mali uzgajivači voća i povrća, koji su se javili na Konzumov natječaj Najbolje iz Hrvatske, nakon što dogovore suradnju sa spomenutim distributerima.

U suradnji s klasterom Mali hrvatski proizvođač, Konzum je kupcima u posebno uređenim prostorima u nekoliko svojih prodavaonica ponudio izbor kvalitetnih domaćih proizvoda od malih domaćih proizvođača. "Novom inicijativom i dogovorom s klasterom nastavit će plasmanom robe proizvođača koji djeluju pod tim klasterom i koji su dio već realiziranog dijela projekta Najbolje iz Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Ovaj trgovački lanac već surađuje s više od 4000 malih i velikih proizvođača voća i povrća iz svih dijelova Hrvatske, putem direktnih isporuka u vlastite distributivne centre, njihovih otkupnih stanica ili svojih strateških partnera.

"Ovom incijativom spremni smo naše kapacitete otkupa i prodajnu mrežu ponuditi i onima koji nemaju mogućnost plasmana svojih proizvoda", poručuju.

Sličnu ponudu daje i lanac Spar. Kako kažu u priopćenju kako bi dodatno pomogli malim domaćim poljoprivrednim proizvođačima koji, zbog izvanredne situacije više ne mogu svoje proizvode prodavati na tržnicama, Spar poziva sve male proizvođače da im se jave kako bi osigurali plasman svojih proizvoda na police Sara i Interspar trgovine.

Spar i sada surađuje s velikim brojem domaćih dobavljača. Ponuda voća i povrća u Sparu je domaćeg podrijetla za sve proizvode koji se proizvode u Hrvatskoj. Na našim policama mogu se naći proizvodi više od 40 malih domaćih proizvođača i OPG-ova, a suradnja ide i kroz robnu marku „Vrtovi Hrvatske“.

Spar poziva sve male proizvođače voća i povrća koji više ne mogu plasirati svoje proizvode na tržnice da im se jave direktno na 01 2410 900.

P.hr/K.S.