Stalne inovacije sastavni su dio privatnoga zdravstvenog sektora

7. studenoga 2021.

U Hrvatskoj je registrirano više od 1.200 privatnih zdravstvenih ustanova, a privatni zdravstveni sektor zapošljava ukupno 16 posto zdravstvenih djelatnika. Riječ je o visokoreguliranoj djelatnosti, koja zahtijeva tehnološki i kadrovski visoke investicije. Doktorica Liana Ritz Mutevelić poznata je oftalmologinja s 35 godina iskustva i vlasnica Poliklinike Dr. Ritz, kojoj je područje djelovanja kirurgija prednjega očnog segmenta, plastična i estetska kirurgija te nekirurška estetika lica.

"Kad govorimo o zahvatima iz oftamologije, osnovna su nam djelatnost mrene, odnosno operacije mrena te sve dijagnostike prednjega očnog segmenta. Dugo radim i estetske zahvate, no kako nam je taj segment poslovanja rastao, morali smo se na tom području dodatno širiti", ističe Liana Ritz Mutevelić.

Liana Ritz Mutevelić Liana Ritz Mutevelić / Foto: Privredni.hr 

Kako bi opstali na tržištu, a i kako bi zahvati koje izvodi bili sigurni, poduzetnici u zdravstvu moraju ulagati značajna financijska sredstva u opremu, prostor, akreditacije te stalne edukacije. Stoga je jako važno educirati pacijente o iznimnoj opasnosti estetskih operacija koje obavljaju osobe bez potrebnih kvalifikacija, često neki "gostujući" liječnici. 

"Čudim se ljudima koji su 'hrabri' to napraviti. Cijela se priča odvija oko dampinga cijena. Njih ne zanima tko im i što im radi, nego ih zanima da dobro prođu", ističe Liana Ritz Mutevelić navodeći kako javnost polako shvaća, posebno nakon afera s lažnim estetskim liječnicima, koliko su opasni nestručno obavljeni zahvati.

Njega kože i tretmani koji potiču mladolik izgled sve su traženiji, ali dr. Ritz Mutevelić i njezin tim osobito ističu poštovanje individualnosti svakog pacijenta navodeći kako je važno uvijek imati na umu njegovu osobnost te zadržavanje prirodnog izgleda nakon zahvata. Stoga je i otvaranje Ritz estetike, posebnog segmenta poslovanja koji vodi zajedno s kćeri Dunjom Mutevelić, bio korak dalje u širenju ponude.

"Otvaranje Estetike novi je korak u našem poslovanju, u kojem se svakom pacijentu trudimo pružiti ono što najbolje odgovara njegovoj koži. Pratimo rezultate svakog pacijenta i izrađujemo individualni plan tretmana. Pravilna njega kože danas je iznimno važna, a njegovanje mladolikog izgleda mora zadržati osobnost i prirodan izgled. Naši praktičari, uz vještine, imaju i oko za estetiku kad tretiraju nečije lice, a uz najbolje alate koje nudimo, rezultat i zadovoljstvo su zajamčeni", objasnila je Liana Ritz Mutevelić.

 Ritz foto 2 Foto: Privredni.hr 

Zbog sve bržeg razvoja tržišta i tehnologije privatno zdravstvo može se suočiti s poslovnim izazovima, ali uz praćenje najnovijih trendova imperativ svakako mora biti neprekidna briga o inovacijama, istraživanjima i novim tehnologijama.

 

Ilijana Grgić / Franjo Maltar