Končar u pola godine uprihodio više od 1,4 milijarde kuna

29. srpnja 2020.

Gordan Kolak/Foto:Končar

Uz izvanredne okolnosti u kojima su se odvijale poslovne aktivnosti, Grupa Končar je u prvom polugodištu 2020. godine ostvarila ukupne prihode veće od 1,4 milijarde kuna, što je 12,1 posto više u odnosu na ostvarenje istog razdoblja prethodne godine.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga, koji čine 97 posto ukupnih poslovnih prihoda, odnosno više od 1,3 milijarde kuna, veći su 11,1 posto. Na prodaju u izvozu odnosi se 67 posto prihoda. Ugovoreno je novih poslova od gotovo 1,5 milijardi, od čega 72 posto na inozemnim tržištima.

EBIDTA iznosi 83,7 milijuna kuna i 18,8 milijuna kuna veća je od ostvarenja u istom razdoblju prethodne godine. EBITDA marža iznosi 6,24 posto. Ako se izuzmu jednokratne stavke (dobit/gubitak od ukidanja rezerviranja), normalizirana EBITDA još je značajnije rasla u odnosu na prošlogodišnje razdoblje i iznosi 80,9 milijuna kuna ili 31,6 milijuna kuna više od ostvarenog u prošloj godini.

Od 15 društava koja posluju unutar Grupe, 13 društava poslovalo je pozitivno, dok je u dva iskazan gubitak.

Kriza je veliki izazov

"Nakon gotovo šest mjeseci od imenovanja Uprave Končar Elektroindustrije na čelu s Gordanom Kolakom, uistinu se može reći da je svijet drukčije mjesto od onog kakav je bio kad je Uprava u novom sastavu preuzela dužnosti. Gospodarska kriza uzrokovana COVID-om 19 predstavlja najveći svjetski ekonomski šok u posljednjih nekoliko desetljeća", stoji u priopćenju ove kompanije.  

Na razini cijele Grupe izvršene su procjene poslovanja do kraja godine. Očekuje se da će prihodi od prodaje biti veći za otprilike četiri posto u odnosu na ostvarenje 2019. godine. Stanje otvorenih obveza (backlog) na kraju godine iznosilo bi oko 3,7 milijardi kuna.

 

P.hr/I.G.