Končar pustio u rad Laboratorij za velike električne strojeve i pogone

24. siječnja 2023.

Foto: Končar

Tvrtka Končar otvorila je i u rad pustila novi Laboratorij za velike električne strojeve i pogone (LAVESP), koji je po tehničkim karakteristikama ravnopravan renomiranim svjetskim laboratorijima, u što je uložila sedam milijuna eura vlastitih sredstava. Novi laboratorij dio je Laboratorijskog centra Končar Instituta za elektrotehniku, a po tehničkim karakteristikama i suvremenoj opremi pripada društvu malobrojnih takvih u svijetu.

Izgradnja Laboratorija započela je u srpnju 2021., a vrijednost investicije, u potpunosti financirane vlastitim sredstvima, iznosi sedam milijuna eura.

Otvaranju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je ocijenio da je to značajan događaj za hrvatsku industriju i hrvatsko gospodarstvo.

Realizacijom tog projekta, kako je kazao, Končar je potvrdio da posjeduje i kontinuirano razvija te usavršava znanja koja su od vitalnog značaja za vlastiti poslovni razvoj te razvoj cjelokupnoga gospodarstva. "Upravo hrvatska pamet, znanja i vještine predstavljaju najvažniji i najznačajniji domaći resurs", poručio je.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak rekao je kako je otvaranje laboratorija iznimno važna, ako ne i najvažnija investicija Končara u prošloj poslovnoj godini.

Prema njegovim riječima, Končar u 2023. planira investicije veće od 60 milijuna eura, a bit će usmjerene na ulaganja u razvoj novih proizvoda, projekte iz područja digitalnih tehnologija te u istraživanje i razvoj.

Stabilnosti i daljnjem rastu Grupe pridonijet će i dugoročna ulaganja u istraživanja i razvoj, što čini okosnicu ostvarenja profitabilnog poslovanja i kreiranja dodatnih vrijednosti, kazao je Kolak.

Inače, novi se laboratorij, zbog svojih tehničkih mogućnosti te suvremene ispitne i mjerne opreme, svrstava među nekoliko laboratorija u svijetu s mogućnošću ispitivanja visokonaponskih (HVDC) kabela za istosmjerni prijenos energije.

Laboratorij čine dvije ispitne hale ukupne površine 1.500 četvornih metara, a namijenjen je za tipska, specijalna i razvojna ispitivanja.

Puštanje u rad Laboratorija za velike električne strojeve i pogone iznimno je značajno za kontinuitet i razvoj ispitivanja visokonaponske opreme, a po tehničkim karakteristikama ravnopravan je renomiranim svjetskim laboratorijima.

Uz to što će zadovoljiti potrebe domaćega elektroenergetskog sektora te ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, novi Končarev laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu, ističu iz te kompanije.

Grupa Končar, najveći hrvatski izvoznik te regionalni predvodnik u elektroenergetici i tračničkom prijevozu, ove godine slavi 102. obljetnicu poslovanja koju je obilježila upravo puštanjem u rad novog laboratorija.

 

Hina/P.hr