Povratak na tržište Iraka: Končar potpisao novi ugovor vrijedan 65 milijuna eura

24. lipnja 2022.

Foto: Končar

Grupa Končar je s iračkim ministarstvom elektroenergetike jučer potpisala 65 milijuna eura vrijedan ugovor za revitalizaciju hidroelektrane (HE) Haditha, čime se hrvatska kompanija vraća na, za nju važno, iračko tržište.

Riječ je o postrojenju instalirane snage 6 x 128 megavoltampera (MVA) koje za Končar predstavlja jednu od najvećih referencija u povijesti. Hidroelektranu je Končar izgradio u prvoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća, navodi se u priopćenju Končar Elektroindustrije objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Ugovor su u sjedištu Ministarstva u Bagdadu jučer potpisali Ivan Tomšić, član Uprave Končar Inženjeringa i Ali Ahmad Hassan, generalni direktor GEEP-a (General Directorate of electricity production), a na svečanosti potpisivanja u delegaciji KET-a bio je i Darijo Runjić, direktor poslovnog područja Proizvodnja električne energije.

Posao će predvoditi Končar Inženjering (KET), a u projektu će sudjelovati više društava Grupe Končar. U sklopu ugovora provest će se djelomična revitalizacija proizvodnih jedinica, zamjena dijela srednjenaponske i visokonaponske opreme, kompletnih sustava upravljanja elektranom, sustava uzbude i električkih zaštita te obnova strojarskih podsustava i hidromehaničke opreme elektrane.

Nakon 10 godina nastavljeni su pregovori s kupcem, a nakon nešto više od 18 mjeseci novih razgovora u potpuno novom političkom okružju Grupa Končar postigla je još jedan povijesni iskorak na globalnom tržištu potpisom ugovora o revitalizaciji hidroelektrane Haditha. Štoviše, Končar je u posljednjih 10 godina već realizirao nekoliko manjih ugovora, pretežno isporuke opreme i rezervnih dijelova za ovo energetsko postrojenje na rijeci Eufrat te druga postrojenja, poput HE-a Hemren, navodi se u priopćenju Končara.

U kompaniji ističu da je ovim ugovorom ostvaren važan povratak na iračko tržište, čime je još jednom potvrđena uloga Grupe kao jednog od najvažnijih domaćih izvoznika na globalno tržište. 

"Iznimno smo ponosni što je Ministarstvo elektroenergetike Iraka ukazalo povjerenje za ovako značajan projekt upravo Končaru. Plod je to višegodišnjih pregovora, ali i već dokazanih globalnih referencija u ovom segmentu, koje potvrđuju bogato iskustvo te neupitnu kvalitetu i pouzdanost naših visokotehnoloških rješenja. Potpisivanjem ovog ugovora ostvareni su preduvjeti za ugovaranje novih poslova u Iraku, na samom HE-u Haditha te na ostatku iračkog tržišta", poručio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

 

 

P.hr/I.B.