Končar Digital i njemački PSI Software potpisali ugovor o strateškoj suradnji

8. studenoga 2022.

Stjepan Sučić, Goran Leci i Michael Wolf / Foto: Končar

Digital, tvrtka iz sastava Grupe Končar, potpisala je sporazum o strateškoj suradnji s njemačkim PSI Softwareom, vodećim svjetskim dobavljačem softverskih rješenja za nadzor i kontrolu procesa u složenim sustavima za komunalne usluge i industriju.

Stručnjaci Končara, kako je kazao predsjednik Uprave Končar Digitala Goran Leci, imaju bogato iskustvo u uspješnom razvoju digitalnih rješenja za upravljanje energetikom i naprednim mrežama, kritičnom i urbanom infrastrukturom te pametnim gradovima.

"Sporazum o strateškoj poslovnoj suradnji, kombinacija portfelja digitalnih rješenja i zajednički nastup na tržištu otvaraju nove prilike za ubrzanu digitalizaciju kritične i urbane infrastrukture u Hrvatskoj i zemljama regije. To je ujedno i vizija zelene, napredne i održive budućnosti koju dijelimo s tvrtkom PSI Software i čijoj smo realizaciji sada nedvojbeno za jedan veliki korak bliže", istaknuo je prilikom potpisivanja sporazuma Leci.

Končar digitalna rješenja koriste se u Europi, Aziji, Africi i Južnoj Americi, a novost u poslovnom portfelju napredno je digitalno rješenje PROZA Station za upravljanje transformatorskim stanicama.

Rješenje je razvijeno na suvremenoj softverskoj SCADA platformi PROZA HAT, a jedna od važnih prednosti novog rješenja jest mogućnost kontejnerske primjene u računalnom oblaku. Time se ostvaruju veća raspoloživost i učinkovitost te niži troškovi implementacije i održavanja.

Ovo novo digitalno rješenje, kako se navodi, može se primijeniti i za cjelokupan nadzor i upravljanje pristupnim podatkovnim centrima u stvarnom vremenu.

Važan doprinos razvoju ovakvih visokotehnoloških rješenja i realizaciji projekata njihove implementacije u urbanim infrastrukturama Končaru će odsad pružati njemačka informatička tvrtka PSI Software AG.

Grupa PSI osnovana je 1969., zapošljava gotovo 2.200 ljudi diljem svijeta te razvija vlastite softverske proizvode za optimizaciju protoka energije i materijala za komunalne usluge i industriju. Proizvodi, izgrađeni od standardnih komponenti, prodaju se izravno, kao i putem multi-cloud PSI App Storea, a kupci i partneri mogu ih dodatno prilagoditi svojim specifičnim potrebama.

Hina/P.hr