Koliko vrijedi Hrvatska nogometna liga

8. veljače 2019.

Foto: Shutterstock

Prošloga je tjedna zaključen zimski prijelazni rok za transfere nogometaša u kojem su klubovi u ligama petice na pojačanja potrošili vrtoglavih 649 milijuna eura u 495 transfera. Najskuplji je bio američki Hrvat Christian Pulišić za kojeg je Chelsea dortmundskoj Borussiji platila 64 milijuna eura.

Ako ćemo suditi prema podacima Transfermarkta, najutjecajnije svjetske web stranice koja se sastoji od velike baze podataka s tržišnim vrijednostima nogometaša u svim svjetskim ligama, hrvatski nogomet debelo zaostaje za najutjecajnijim europskim ligama i milijunskim transferima. Najvrijedniji među deset prvoligaša je zagrebački Dinamo, koji sam vrijedi trećinu lige. Ukupno 294 igrača, koliko ih ima u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi, vrijedi tek 145,38 milijuna eura. Prema tome ispada da prosječni igrač iz HNL-a ne vrijedi niti pola milijuna eura.

Ilustracije radi, prema Transfermarktu, samo trojica od 11 Vatrenih, zajedno su vrjedniji od HNL-a

1. Ivan Rakitić, FC Barcelona - 65 mil. €
2. Marcelo Brozović, Inter Milan - 45 mil. €
3. Ivan Perišić, Inter Milan - 40 mil. €,

a čak osam igrača u Europi ima veću pojedinačnu tržišnu vrijednost od naše lige:

1. Kylian Mbappé, Paris Saint-Germain - 200 mil. €
2. Neymar, Paris Saint-Germain - 180 mil. €
3. Lionel Messi, FC Barcelona - 160 mil. €
4. Mohamed Salah, Liverpool FC - 150 mil. €
5. Harry Kane, Tottenham Hotspur - 150 mil. €
6. Antoine Griezmann, Atlético Madrid - 150 mil. €
7. Kevin De Bruyne, Manchester City - 150 mil. €
8. Eden Hazard, Chelsea FC - 150 mil. €

Zanimljivo je istaknuti i da je matična liga aktualnih nogometnih prvaka svijeta Francuza 'teška' 3,32 milijarde eura s prosječnom vrijednosti igrača 6,13 milijuna pa ako slijepo vjerujemo brojkama, u Francuskoj igraju otprilike 12 puta bolji igrači nego u Hrvatskoj. Usporedba s ostalim ligama petice još je više poražavajuća, posebice s najvrjednijom engleskom Premier ligom, vrijednom čak 8,27 milijardi eura, u kojoj je igrač u prosjeku 33 puta skuplji od onoga iz HNL-a.

I.Z./P.hr