Koliko smo se spremni žrtvovati za našu budućnost?

24. studenoga 2019.

Predsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje Hrvatske gospodarske komore Andreja Pavlović, i direktorica društveno odgovornog poslovanja Hauska & Partner Grupi, govori nam o odgovornom poslovanju, radu Zajednice i ciljevima održivog razvoja UN-ove Agende 2030.

U okviru predsjedanja Hrvatske Vijeće Europskom unijom u Zagrebu će se održati i međunarodna konferencija Održimo održivo koju organizira Zajednica i na njoj će se dati podrška održivom razvoju koji je jedan od prioriteta tog našeg predsjedanja.

Inače, zahvaljujući jačanju broja tvrtki koje pripremaju nefinancijske izvještaje o svom poslovanju, porasla je svijest o tome koliko i kako hrvatske tvrtke utječu na svoju okoliš i zajednicu. Iako takvu praksu kod nas prenose velike svjetske tvrtke koje imaju svoje podružnice u Hrvatskoj, velik je broj i domaćih tvrtki koje na vlastitu inicijativu pišu takva izvješća. Pri tome im pomaže i sudjelovanje u Indeksu DOP-a koji upravo na elementima iz takvih izvješća pomažu tvrtkama da se fokusiraju na ciljeve održivog razvoja i na taj način prate svoj napredak u poslovanju.

I dok velike tvrtke mogu imati u svojim redovima ljude koji se upravo time bave, i one manje imaju mogućnosti održivo napredovati. Važan je stav uprava i vlasnika kompanija o tome kako žele napredovati i što žele u budućnosti postići kroz poslovanje. Svakodnevna praksa tada pokazuje kako je moguće biti odgovoran i poslovati održivo u budućnosti. 

Krešimir Sočković