Koliko će nam trebati da se naviknemo na euro?

31. kolovoza 2022.

Hrvatska će od 1. siječnja postati dvadeseta članica eurozone, što znači da euro postaje naša službena valuta. Iako smo već dugo u velikoj mjeri vezani uz njega, svejedno neće biti lako naviknuti se na novu valutu...

Foto:Shutterstock
Promo

Vijeće Europske unije početkom srpnja potvrdilo je kako Hrvatska ulazi u eurozonu i tako još malo ojačava svoju poziciju unutar zajednice europskih država. Kunu kao valutu zamijenit će euro, uz tečaj 7,53450 prilikom konverzije, a plaćanje u novoj valuti započinje od 1. siječnja, do kada bi trebale biti spremne nove domaće papirnate novčanice i kovanice.

Pa iako je kuna zapravo oduvijek vezana uz euro, uz tek minimalne uspone i padove vrijednosti u odnosu na standardni europski novac, svejedno će se trebati naviknuti na novo sredstvo plaćanja.

Dok im transakcije u eurima ne postanu uobičajene nekima će trebati više vremena, a nekima manje, no subjektivni dojam u početku definitivno će biti neobičan.

Osjećaj da imamo manje i da su cijene niže

Istina je, što imamo više nula na bankovnom računu, to osjećamo da imamo više novca. No, euro je sedam i pol puta jači od kune, što znači da će se cifra na našim računima, kao i u našim novčanicima značajno smanjiti.

Tada će se javiti taj subjektivni osjećaj da imamo manje i trebat će vremena da se naviknemo da jedna jedinica nove valute vrijedi značajno više od stare, kako bismo ponovo dobili osjećaj da je naše financijsko stanje zapravo sasvim pod kontrolom.

S druge strane, odjednom će u supermarketu mnoge stvari koštati oko eura ili čak manje od eura pa ćemo imati osjećaj kao da stvari plaćamo manje nego prije, što definitivno neće biti slučaj.

Dapače, tu leži opasnost da trgovci iskoriste ovu situaciju da značajno povećaju cijene proizvoda bez pravog razloga i zato je na medijima, udrugama potrošača pa i državnim institucijama da dobro paze što se događa na tržištu, kako prelazak na snažniju valutu ne bi nekima poslužilo za neopravdani rast cijena, što se u prošlosti dogodilo u Grčkoj.

Tko će se najlakše naviknuti na euro?

Euro će za neke biti velika promjena, a za druge tek prelazak na valutu plaćanja koju su koristili i prije. Pa tako svi oni koji kupuju u inozemstvu preko Interneta dobro poznaju vrijednost eura i dolara te im neće biti nikakav problem prebaciti se mentalno u novu vrijednost domaće valute.

Isto vrijedi i za sve one koji mnogo vremena provode u zapadnoj i sjevernoj Europi ili jednostavno vole turistički putovati po Starom kontinentu. Njima je euro odavno uobičajeno sredstvo plaćanja i lako će moći procijeniti u novoj valuti što je jeftino, a što skupo, dok će ostalima možda u početku trebati malo više vremena.

Među one koji se dobro snalaze u eurima svakako su i svi oni koji igraju igre na sreću. Nije tajna da mnogi hrvatski igrači koriste strane valute dok se klade i igraju online casino, a jedina će im razlika sada biti da će progresivni jackpot umjesto u kunama biti u milijunskoj vrijednosti u eurima, dok iskušavate znanje i vještinu u domaćim kockarnicama. Kako ga osvojiti i kako igrati s besplatnim sredstvima u online casinu pročitajte više na portalu Rizik.

U svakom slučaju, postoje građani kojima prelazak na euro neće biti ništa novo u njihovoj svakodnevici, ali svejedno će i njima prvih tjedana biti čudno imati neke sasvim drukčije novčanice u novčaniku, kao legitimno sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj.

Tko gubi, a tko dobiva uvođenjem eura?

Uvođenju eura definitivno se najviše raduju naši poduzetnici koji posluju s inozemnim tvrtkama, kao i svi oni koji rade kao freelanceri s klijentima iz zapadne i sjeverne Europe, jer ova će im promjena značajno smanjiti komplikacije vezane uz izdavanje faktura i prijenos novca.

S druge strane, tu su mjenjačnice koje su živjele od konverzije eura u kune i neće im biti lako to nadoknaditi nekim novim tipom transakcija, a sigurno ni bankama nije drago, jer također su zarađivale na prebacivanju jedne valute u drugu, dok su imale i mnogo posla oko priprema za ulazak Hrvatske u eurozonu.

Neće biti sretni ni svi oni koji su koristili konverzijsku razliku između eura i kune da dignu cijenu svojeg proizvoda ili usluge do maksimuma, a tu se uglavnom radi o onima koji se bave turizmom.

Kako god, svima će nam trebati vremena da se naviknemo na našu novu valutu, no ako ne bude manipulacija cijenama i drugih nečasnih radnji povezanih uz uvođenje eura, prelazak na europski novac ipak bi trebao biti pozitivna vijest za hrvatske građane, jer iskustva pokazuju da uz euro prosječna plaća u nekoj državi ipak s vremenom poraste.