Koje su prednosti i mane kriptovaluta?

9. studenoga 2019.

Digitalni novac i konvencionalne valute imaju svoje prednosti i nedostatke, uz anonimnost kao jednu od prednosti kriptovaluta, često se ističe nizak rizik inflacije te jednostavnije, sigurnije i jeftinije obavljanje transakcija. Navedene prednosti kriptovaluta, ujedno su najveći nedostaci konvencionalnih valuta.

Financijski sektor, kao i svi ostali sektori, suočava se s digitalnom transformacijom. U financijskom smislu tehnološki trendovi ne samo da automatiziraju neke procese već mijenjaju način na koji se klijentima pristupa. Digitalni novac i konvencionalne valute imaju svoje prednosti i nedostatke. Uz anonimnost kao jednu od prednosti kriptovaluta, često se ističe nizak rizik inflacije te jednostavnije, sigurnije i jeftinije obavljanje transakcija. S druge strane, osnovna prednost konvencionalnih valuta je u tome da iza njih stoje središnje banke, te postoji određena sigurnost koja se očituje u zakonski propisnom načinu izdavanja i zaštitnim mehanizmima. Kod korištenja kriptovaluta neki još uvijek zaziru, dok ih drugi prihvaćaju bez problema.

Za plaćanje kripovalutama, poput bitcoina, potrebno je imati razvijenu infrastrukturu. A razvojem potrebnih alata bavi se hrvatska tvrtka Electrocoin, u kojoj ističu kako imaju dobra povrtna iskustva kad je riječ o korištenju kriptovaluta u Hrvatskoj.

O stalnom postojanju novca kao fizičkog entiteta oštro se raspravlja posljednjih nekoliko godina, a stručnjaci govore i za i protiv njegova mogućeg izumiranja. Jedino oko čega se svi mogu složiti jest porast opcija za digitalnu valutu. Blockchain je spreman poremetiti trenutno stanje globalnoga bankarskog sustava.

Kad pak riječ o problemima koji se pojavljuju kad je o kriptovalutama riječ, Stjepan Groš s Fakulteta elektrotehnike i računarstva ističe kako u tom segmentu još uvijek glavnu riječ vode startupi koji se bave samo tehnološkim odnosno tehničkim problemima, dok je cijeli sustav je daleko složeniji.

Jedan od teško rješivih problema koji za sobom nose kriptovalute su pitanje povjerenja, stoga se zadnjih godina radi na stabilnosti kriptovalute,  gdje se pojavljuju izdavatelji poput malih valutnih odbora koji bi trebali jamčiti konvertibilnost kriptovalute i to najčešće u nekoj u tradicionalnoj valuti poput američkog dolara. Mnogi se slažu da će idućih desetak godina biti od ključne važnosti i za ovaj financijski aspekt digitalne transformacije.

Ilijana Grgić