Koje kriptovalute bi mogle ojačati ove jeseni?

29. kolovoza 2022.

Foto: Pixabay
Promo

Nema sumnje, blockchain tehnologija otvorila je put prema nekom sasvim novom tipu investiranja, na financijskom tržištu koje pokušava ostati potpuno neovisno od bankovnog sektora, kao i od globalnih političkih turbulencija.

Vrijednost kriptovaluta mjeri se već godinama u trilijunima, a iako je moć bitcoina pala za oko 70% u odnosu na prošlu godinu i drži se na dvadesetak tisuća dolara, investitori su sigurni da kripto tržištu nije došao kraj, već tek dolaze nove prilike za ulaganja.

Istina je, u početku su kriptovalute bile poput dionica, tek primamljiva vrijednost u koju se ulagao novac kako bi ga se s vremenom imalo više, no danas se uz pomoć njih može kupovati na Internetu u različitim web trgovinama pa čak i igrati igre na sreću u online casinima.

A među više od 20.000 kriptovaluta koje postoje nekoliko njih moglo bi doživjeti skok svoje vrijednosti pa čak i eksplodirati ove jeseni, u danima dok iščekujemo da se i bitcoin malo oporavi...

Ethereum

Kao jedna od prvih kriptovaluta koje su postale primamljive širem krugu investitora, Ethereum (ETH) i dalje odlično kotira na tržištu te povremeno ostvaruje bolje rezultate čak i od bitcoina.

Osim što predstavlja valutu, Ethereum je i infrastruktura za izgradnju aplikacija, kao i baza za izdavanje drugih kriptovaluta. Većina nezamjenjivih tokena (NFT) je bazirano na ovoj tehnologiji, kao i mnogi metaverzum projekti, a nadogradnje koje bi trebale biti realizirane ovog ljeta trebale bi značajno smanjiti potrošnju energije pri korištenju Ethereuma. Sve to govori da je riječ o valuti koja bi mogla značajno skočiti ove jeseni, nakon što joj je u prvoj polovici 2022. godine vrijednost pala za 35%.

Binance Coin

Najveća svjetska kripto mjenjačnica ima svoju kriptovalutu nazvanu Binance Coin (BNB), koja ima strogi limit tokena u opticaju, što joj je donijelo značajan rast u 2021. godini.

Binance dio svog profita ulaže u rješavanje dijela BNB tokena, što povećava vrijednost preostalim tokenima. Sa svoja dva blockchaina i premještanjem sjedišta u Pariz ova kripto mjenjačnica radi važne korake na tržištu, zbog kojih je prošle godine ostvarila bolje rezultate od bitcoina i Ethereuma, a očekuje se da bi tako moglo biti i u ovoj izazovnoj godini.

Tether

Kao tip stabilne kriptovalute čija je vrijednost povezana s američkim dolarom, Tether je imun na dramatične skokove na kripto tržištu, a u 2022. godini mu dobro ide, s obzirom na rast vrijednosti dolara koji ruši vlastite rekorde.

Sa svojih 66 milijardi dolara maksimalne ukupne vrijednosti, Tether (USDT) je kriptovaluta s kojom se najviše trguje u kategoriji stablecoin, a iako je manje slobodna od ostalih valuta na kripto tržištu, u trenutnim okolnostima u svijetu definitivno će nastaviti biti dobar izbor ulaganja i ove jeseni...

Algorand

Kad znamo da je Fifa odabrala upravo Algorand (ALGO) kao svoj službeni blockchain, jasno je da se radi o kriptovaluti koja bi ove jeseni mogla doživjeti uzlet, jer ipak nas u Kataru čeka Svjetsko prvenstvo koje počinje 20. studenog.

Radi se o valuti koju je osmislio kompjutorski znanstvenik Silvio Micali i koja svojim pouzdanim algoritmom predstavlja tehnološku konkurenciju Ethereumu. Sigurnost joj je veća od bitcoina, a traži i manje potrošnje električne energije pri proizvodnji. Uz Fifu, države kao što su El Salvador i Maršalovi otoci također su prigrlile Algorand kao svoju glavnu kriptovalutu, što će dodatno ojačati njezinu poziciju među investitorima u mjesecima koji dolaze...

Decentraland

Da više nije potpuno jasno što je virtualno, a što realno, pokazuje Decentraland, igra virtualne realnosti u kojoj se koristi kao valuta MANA token, kako biste plaćali proizvode i usluge, kao i kupovali virtualno zemljište, ali i monetizirali vlastiti sadržaj.

Vrijednost ove kriptovalute se trenutno kreće oko dolara, što je značajno manje nego prošle godine, a njezina prednost je što vlasnici MANA-e mogu prebacivati vrijednost svoje virtualne imovine u drugu kriptovalutu, što bi moglo gurnuti ovaj koncept prema naprijed već ove jeseni, kada se ipak očekuje određeni skok vrijednosti imovine koju ste stekli u Decentraland virtualnom svijetu...