Kod 30 posto nadziranih subjekata utvrđeno da su dizali cijene

13. siječnja 2023.

Foto: Shutterstock

Državni inspektorat nastavit će nadzirati cijene radi zaštite potrošača, kazala je na sjednici Vlade pomoćnica glavnoga državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić, a nastavak nadzora najavili i Porezna i Carinska uprava.

Prema podacima koje su iznijeli, tržišna i turistička inspekcija od 7. do 11. siječnja obavile su ukupno 696 nadzora, pri čemu je u njih 178 utvrđeno neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca lani, a 103 inspekcijska nadzora još su u tijeku.

U 30 posto obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju, utvrđeno je neopravdano povećanje cijena.

Tržišna inspekcija obavila je 398 nadzora, a utvrđen je 51 slučaj nepoštene poslovne prakse neopravdanog povećanja cijena, od čega 29 slučajeva u uslužnim djelatnostima, 14 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te osam u ostaloj trgovini na malo.

Filipović Grčić istaknula je da je više od 70 posto poslovnih subjekata tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do njegova okončanja, vratilo cijene kao što su bile 31. prosinca lani.

Navela je i kako je, prema preliminarnim podacima, utvrđeno za frizerske usluge i usluge njege tijela prosječno neopravdano povećanje cijena do 20 posto, dok su u pojedinim inspekcijskim nadzorima utvrđena povećanja i do 50 posto cijena pojedinih usluga.

Prosječna poskupljenja u trgovinama do 13 posto, u pekarnicama do 15 posto

Što se tiče trgovine na malo, preliminarni podaci pokazuju prosječno povećanje cijena kontroliranih proizvoda do 13 posto - primjerice za pileće meso, pureće meso, dimljenu pečenicu, vodu, sok, jaja.

U pekarnicama je zabilježeno povećanje cijena kruha i ostalih proizvoda do 15 posto, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje cijena pojedinih pekarskih proizvoda od 20 do 30 posto.

Turistički inspektori obavili su 298 inspekcijskih nadzora te su u 127 nadzora (42,6 posto) utvrdili da su ugostitelji, nakon 31. prosinca 2022., od 1. siječnja 2023. neopravdano povećali cijenu ugostiteljske usluge, od 0,5 do 15 posto, a iznimno u pojedinim slučajevima za pojedine ugostiteljske usluge čak do 43 posto.

Filipović Grčić je istaknula kako sada slijedi poduzimanje upravnih i prekršajnih mjera, a visina kazne propisana je do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok je za fizičku osobu - trgovca najviša propisana kazna do 1.990,84 eura.

Onima koji su tijekom nadzora vratili cijene svojih proizvoda to će se uzeti kao olakotna okolnost pri odmjeravanju visine novčane kazne. No nasuprot tomu, svim onim poslovnim subjektima koji nisu postupili po zaključku Vlade, odnosno koji su neopravdano povećali cijene, to će se uzeti kao otegotna okolnost.

Filipović Grčić je poručila kako će inspekcije Državnog inspektorata i dalje, svaka u dijelu svoje nadležnosti, nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore.

Porezna uprava provela 163 nadzora, u dvije trećine utvrđene nepravilnosti

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša izvijestio je da je ta institucija nadzorne aktivnosti započela 9. siječnja, do sada je provela 163 ciljana nadzora na temelju dojava građana, a u dvije trećine slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

Kada je riječ o planovima za buduća postupanja, tjedno bi trebalo biti minimalno 250 nadzora, uz sudjelovanje minimalno 100 inspektora, rekao je Kutleša.

Neopravdano porasle cijene cigareta, u prosjeku za 1,17 posto

Ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović istaknuo je da je ta institucija svoje aktivnosti prioritetno usmjerila na pojačani nadzor subjekata koji podliježu primjeni carinskog i trošarinskog zakonodavstva.

Pritom, u prvom je redu provedena detaljna analiza cijena duhanskih prerađevina i naftnih derivata.

Analizom cjelokupnoga hrvatskog tržišta duhanskih proizvoda i prerađevina, više od 250 pojedinačnih proizvoda, generalno se može zaključiti da su cijene cigareta, koje su daleko najznačajniji duhanski proizvod, neopravdano porasle, u prosjeku 1,17 posto. Nadalje, cijene sitno rezanog duhana prosječno su neopravdano porasle za 0,72 posto, a cijene grijanih duhanskih proizvoda za 1,30 posto.

"Iako se na prvi pogled može zaključiti da se radi o ne tako značajnom rastu cijena duhanskih prerađevina, treba naglasiti da se radi o rastu koji je neopravdan i prije svega uvjetovan neopravdanim zaokruživanjem cijena", istaknuo je Demirović.

Tijekom dana održat će se i sastanak s predstavnicima tog sektora kojima će se predstaviti rezultati analize, a Demirović je rekao da sve upućuje na to da će sami poslovni subjekti korigirati cijene.

Također, izvijestio je Demirović, u završnoj je fazi i provedba nadzora kretanja cijena naftnih derivata, a preliminarno se može utvrditi da je i tu, tijekom prvih dana uvođenja eura, došlo do slučajeva neopravdanog podizanja cijena.

S ciljem zaštite potrošača i provedbe zaključka Vlade, od 1. siječnja Carinska uprava započela je provedbu i 50 nadzornih postupaka, različitog stupnja kompleksnosti, koji ne uključuju nadzor tržišta duhanskih prerađevina i naftnih derivata, naveo je Demirović.

Hina/P.hr