Ključne stavke koje je dobro znati prije prodaje biznisa

11. srpnja 2021.

Foto: Shutterstock

Uspješna prodaja poduzeća može biti korisna i u konačnici promijeniti život. Postupak, međutim, nije jednostavan i zahtijeva duboko razumijevanje vaših osobnih i profesionalnih ciljeva, objašnjava Ali Grant osnivačica tvrtke Be Social u tekstu za Fast Company. Priznaje da nije planirala prodati svoju kompaniju, ali kad su počele stizati ponude, morala je brzo naučiti što je sve potrebno za uspješnu provedbu akvizicije.

Na kraju je njezinu tvrtku kupio Dolphin Entertainment

Ali Grant je istaknula nekoliko ključnih stavki koje bi trebalo uzeti u obzir prije negoli se krene u prodaju poduzeća.

Angažiranje savjetnika

Prije nego što započnete razgovore s potencijalnim kupcima, pronađite savjetnika koji ima dugu povijest obavljanja transakcija u vašoj branši. Za eventualne komplikacije u postupku prodaje potrebno je znanje stručnjaka, posebno ako nikad prije niste prodavali poslovanje.

Provjera vrijednosti tvrtke

Vrednovanje vaše tvrtke dolazi s prilično standardnom industrijskom formulom. Vrijednost tvrtke u slučaju Be Sociala temeljila se na EBITDA-i što je omogućilo potencijalnim kupcima da vide operativnu učinkovitost.

Izračunavanje troškova prodaje

Vaša procjena može izgledati obećavajuće, ali bitno je da uzmete u obzir sve moguće troškove prodaje. I tu možete potražiti stručnu pomoć.

Pronalaženje specijaliziranog odvjetnika

Kad se složite s uvjetima prodaje na visokoj razini, na red će doći ugovor o prodaji.

"Ne mogu dovoljno naglasiti važnost angažiranja odvjetnika koji se bavi spajanjem i preuzimanjima", kaže Ali Grant navodeći kako takvi ugovori imaju mnoštvo klauzula koje samo vrlo iskusni odvjetnik može razumjeti.

Spremnost na promjene

Nakon što se prodaja završila i papiri su potpisani, započinje još jedan pravi posao: dijeljenje tih novosti sa svojim timom i zaposlenicima.

Vaši će se zaposlenici vjerojatno bojati ove vijesti, bez obzira na koji im način to predstavili. I vi kao dosadašnji vlasnik morate shvatiti da će se stvari promijeniti; više niste vlasnik tvrtke i nećete moći donositi odluke kao prije. 

 

 

 

P.hr/B.S.