Kinezi odustali od ulaganja u Kumrovec?

3. siječnja 2020.

Foto: Youtube

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt se nadaju da će se realizirati namjera tvrtke Zhongya Nekretnine o kupnji zgrade bivše političke škole u Kumrovcu, nakon što ta tvrtka nije do kraja prošle godine uplatila preostali potreban iznos.

Župan Kolar kazao je da je zatražio očitovanje Ministarstva državne imovine te informacije od direktora tvrtke Marija Rendulića oko uplate preostalog iznosa od strane kineske investitorice Jiang Yu. „Tako dugo dok nemamo službenu potvrdu od Ministarstva je li gospođa Yu uplatila ili nije, meni je teško komentirati, da se ne bi dogodilo da je nekakva patka“, izjavio je Kolar za Hinu te podsjetio da je uplaćen prvi dio novaca za zemljište te polog za nekretninu. „Nisam siguran što bi značilo da je uplatila za okolno zemljište, a da zgradu ne kupi. Što će onda s tim zemljištem? Ja sam već rekao, ako gospođa Yu ne uplati novac za samu političku školu, onda si je kao investitor zatvorila sva vrata u Hrvatskoj“, rekao je župan Kolar, zaključivši da bi bio vrlo razočaran da se investicija u obnovu objekta i njegovu novu, turističku funkciju ne provede.

Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec, nada se da će pitanje uplate uskoro biti riješeno. „Ako su platili zemlju i kupili 27 tisuća kvadrata zemlje oko političke škole i to platili 1,1 milijun kuna, platili cijeli porez na nekretninu, dakle političku školu, potrošili na tu zgradu već 2,2 milijuna kuna, sigurno neće odustati”, izjavio je Šplajt te dodao da su se stvari zakomplicirale na kineskoj državnoj razini zbog ekonomskog rata između SAD-a i Kine.

„Tu si mi ne možemo pomoći. Ali, bit će riješeno sigurno. Nisu ljudi uložili dva milijuna kuna da bi sad odustali od toga”, zaključio je Šplajt.

Tvrtka Zhongya nekretnine do 31. prosinca 2019. godine nije uplatila preostali dio sredstava za kupnju hotela Zagorje - bivše političke škole u Kumrovcu, nakon što je ranije uplatila jamčevinu od 598 tisuća kuna.

Iz tvrtke poručuju kako partneri investitorice Jiang Yu nisu u spomenutom roku iz tehničkih razloga uspjeli alocirati novac u Republiku Hrvatsku. "Kineska vlada već mjesecima aktivno radi na tome da kontrolira iznošenje kapitala iz zemlje. Dio tih problema stigao je i do Europe, pa i do same Hrvatske u slučaju transakcije vezane uz bivšu političku školu u Kumrovcu. Svjedoci smo da su kineske investicije u Europu značajno pale u posljednjih godinu dana. Dio razloga za to svakako leži i u restrikcijama koje dolaze od službenog Pekinga", tvrdi se u priopćenju tvrtke Zhongya Nekretnine.

Iz te tvrtke priopćili su i da nisu odustali od investicije u Kumrovcu. Naveli su da i dalje iznalaze modalitete kako bi novac u najskorije vrijeme stigao u Hrvatsku te da su spremni na nove razgovore s Vladom, ali i javljanje na novi natječaj ako bude raspisan.

Podsjetili su da su platili cjelokupan iznos poreza na kupoprodaju nekretnine, koju zasad nisu kupili te okolnog zemljišta površine gotovo 27.000 četvornih metara, a obje su transakcije vrijedne više od milijun i pol kuna. S jamčevinom na natječaju iz proljeća prošle godine, kineski investitori uplatili su više od dva milijuna kuna.

Ministarstvo državne imovine jučer je poručilo da će zadržati jamčevinu, a s obzirom na to da je procijenjena vrijednost navedene nekretnine viša od 7,5 milijuna kuna, odluku o daljnjem raspolaganju nekretninom donijet će hrvatska Vlada na jednoj od sljedećih sjednica.

P.hr/Hina