Kineskom premijeru na poklon Rimčev bicikl

10. travnja 2019.

Foto: Vlada RH

Predsjednik Narodnog vijeća Kine Li Keqiang u službenom je posjetu Hrvatskoj. U Zagrebu boravi 9. i 10. travnja, dok će 11. i 12. travnja biti u Dubrovniku te sudjelovati na sastanku 16+1. Hrvatska i Kina spremne su otvoriti "dijamantno razdoblje" u svojim odnosima, izjavio je kineski premijer Li Keqiang, signalizirajući koliku važnost Peking daje suradnji s Hrvatskom te kako to pokazuje spremnost dviju strana da odnose uspostavljene prije 27 godina podignu na višu razinu.

"Hrvatska je lijepa zemlja koju zovu biserom Jadrana i Mediterana", rekao je Li na sastanku dvaju izaslanstva.

"Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa", istaknuo je.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je ovo već šesti susret s kineskim kolegom otkako je on na čelu Vlade.

"Danas smo usvojili zajedničku izjavu koja treba pojačati politički dijalog i gospodarsku suradnju i unaprijediti suradnju na svim područjima. Trgovinska razmjena Hrvatske i Kine na razini je milijardu eura, a 250.000 kineskih turista posjetilo je Hrvatsku prošle godine", rekao je premijer Plenković naglašavajući da je ključna prekretnica Pelješki most.

"Izrazito sam zadovoljan današnjim razgovorima koji otvaraju mogućnost daljnje suradnje", rekao je premijer Plenković.

Dvojica premijera razmijenila su i poklone. Kineski premijer poklonio je Plenkoviću košarkašku loptu, a Plenković je Liju Keqianu poklonio Rimčev pametni bicikl te nogometnu loptu, koju su potpisali hrvatski reprezentativci.

Hrvatska i Kina potpisali su nekoliko gospodarskih ugovora. Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport.

U Hrvatskoj se nadaju kako bi idući veliki konkretni projekti u koji bi se mogli uključiti Kinezi bila modernizacija nizinske pruge Zagreb - Rijeka i hrvatskih luka.

Kineski premijer u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.

P.hr/I.Grgić