Kina izuzela od carina 16 kategorija američkih proizvoda

11. rujna 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kina je najavila kako će izuzeti 16 kategorija proizvoda uvezenih iz SAD-a od obveze plaćanja carina, iskazujući time dobru volju uoči nastavka pregovora o rješenju trgovinskog spora sa SAD-om. Proizvodi uključuju ulje za podmazivanje, lijekove protiv raka i neka otapala, prema priopćenju kineskog ministarstva financija. Odluka o izuzeću vremenski se poklopila s odlukom kineskih i američkih trgovinskih timova o nastavku pregovora kako bi se okončao trgovinski rat koji koči svjetsko gospodarstvo. Pregovori će se nastaviti početkom listopada.

Izuzeća su znak dobre volje uoči razgovora, piše je visokotiražni kineski dnevnik Global Times. Početkom rujna SAD je uveo 15-postotne carine na uvoz kineskih proizvoda u vrijedanosti 112 milijardi dolara, uključujući televizore, knjige, pelene i sportsku obuću. Paralelno su na snagu stupile recipročne kineske carine od pet i 10 posto na američki uvoz u vrijednosti 75 milijardi dolara.

Ti su potezi predstavljali najnoviju fazu eskalacije trgovinskog rata, u kojem Washington optužuje Peking za nepoštene trgovinske prakse, krađu intelektualnog vlasništva i diskriminaciju stranih kompanija u pitanju pristupa domaćem tržištu.

P/Hina