Kampovi u koronasezoni iskoristili svoje prednosti

25. kolovoza 2020.

Foto: Shutterstock

Zbog pandemije koronavirusom kampovi su ove sezone jedan od najtraženijih oblika smještaja - popunjenost im je znatno veća nego u hotelima i privatnom smještaju, a što nije bio slučaj prijašnjih godina. Obzirom na okolnosti, uz nautički, ovaj segment turizma može biti zadovoljan, a posebno kampovi u Istri koji su najbolje popunjeni, ali i oni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja je, gledajući ukupne brojke u turizmu, najpogođenija, ponajprije zbog izostanka avioprometa.

"U ovoj nadasve teškoj godini kampovi su znali iskoristiti svoje specifične prednosti koje nude, poput boravka u prirodi i na otvorenom, velike prostore koji olakšavaju distanciranje i slično, a što nas je dovelo do ostvarenja, gledajući po noćenjima, od nešto malo manje od 50 posto u odnosu na lani. Tako je, primjerice, ove godine, od 1. siječnja do 20. kolovoza, u kampingu ostvareno oko 7,2 milijuna noćenja", kaže Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske, najveće kamping udruge koja okuplja 271 hrvatski kamp.

Srpanj je završio s 61 posto ostvarenih noćenja u odnosu na lani, a kolovoz je sada na 58 posto.

Ovo ljeto najbrojniji gosti u kampovima bili su Nijemci, potom slijede Slovenci i Austrijanci. Ako se ne gleda broj noćenja, već postotni pad u odnosu na lanjsku godinu, najmanji pad imali su gosti iz Slovenije, koji su ostvarili 77 posto lanjskih rezultata, a potom iz Poljske i Češke, koji su na 63 posto prometa u odnosu na prošlu godinu.

adriano palman udruga kamperiAdriano Palman / Foto: KUH

Po županijama najviše noćenja u kampingu ostvarili su Istra, potom Primorsko-goranska i Zadarska županija, ali to se, kaže Palman, i očekivalo jer to su županije koje imaju najveći udio kapaciteta u kampovima. Ako se gleda postotak ostvarenja u odnosu na lani, tada na prvo mjesto iskače Ličko-senjska županija sa 63 posto, a slijede Zadarska i Primorsko-goranska. Zanimljivo je da je županija koja ima četvrti najmanji pad u u kampingu u odnosu na lani Dubrovačka-neretvanska, koja je ostvarila 54 posto lanjskih rezultata. Gledajući ukupni turistički promet i statistike, ova županija, u prvom redu zbog izostanka interkontinentalnih turista, ne stoji dobro.

"Kad je riječ o trendovima, osim problematike COVID-a 19, nisu primijećene značajnije novosti. Preferencije gostiju prema kvaliteti ostale su veoma visoke te se, kao i u posljednjih nekoliko godina, pokazalo da, čak i u ovim teškim vremenima, najbolje rezultate ostvaruju najkvalitetniji objekti, unatoč tome što su skuplji", ističe Palman.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, kaže, teško je prognozirati nastavak sezone.

"Sektor će zasigurno i dalje nastavljati pružati najveću moguću podršku svim gostima, od pravodobnih i točnih informacija do sufinanciranja ili besplatnih testova. Na tržišta ćemo prenositi dobra iskustva naših gostiju koji su nam dali povjerenje i nastaviti sve moguće aktivnosti kako bismo gostima koji nas odaberu, neki čak unatoč restrikcijama matičnih zemalja, i ubuduće omogućili sigurnost i bezbrižan boravak", zaključuje Palman.

kamp,kampiranje,obala

Foto: Shutterstock

Hrvatska ima 852 kampa, smještajnog kapaciteta 277.214 osoba, koji time pokrivaju oko 24 posto smještajnog kapaciteta naše zemlje, po kojem Hrvatska posljednjih godina postaje sve poznatija u Europi, a čak 44 posto smještajnog kapaciteta u kampovima pripada visokim kategorijama s četiri i pet zvjezdica.

Njemački autoklub ADAC ove je godine u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska, čak osam više nego 2019. godine. Prema ADAC-ovoj ocjeni, hrvatski kampovi imaju najveći kvalitativni porast u Europi (+2,1 posto) te su se nakon posljednjeg ocjenjivanja inspektora približili prvoplasiranoj Nizozemskoj.

 

Ivana Barać