Kakve se pogodnosti nude sezoncima?

11. svibnja 2019.

Foto: Shutterstock

Stalni rast turističkog prometa zahtijeva sve veći broj ljudi u turističkom sektoru. Sezonska zaposlenost, visoki udio zaposlenih s prosječno nižim stupnjem obrazovanja i kvalifikacija, visok stupanj zapošljavanja ženske radne snage najčešći su zahtjevi tvrtki iz turističkog sektora, a turizam često daje priliku za rad i starijim osobama koje zbog svoje životne dobi ili manjka iskustva nemaju mogućnost za zapošljavanje u nekim drugim djelatnostima. Prošle je godine u turističkom sektoru, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, sezonskih radnika bilo više od 22.000.

Iz Valamar Riviere, koji je prema istraživanju portala MojPosao top-poslodavac u turizmu, ističu da ćete danas, ako ne nudite dobre uvjete za rad, teško pronaći radnu snagu. S obzirom na to da imaju iznimno visok povratak sezonskih radnika (više od 60 posto), vjeruju da su uvjeti i povlastice koje nude dobar motivator zaposlenicima. Minimalna je plaća 5000 kuna, nude brojne interne i vanjske obrazovne programe, edukacije i seminare koje su iznimno važni za razvoj karijere.

„Svim sezonskim radnicima koji u Valamarove destinacije dolaze raditi iz drugih dijelova Hrvatske i regije osiguran je kvalitetan smještaj te tri obroka dnevno na teret poslodavca. Samo u posljednje dvije godine u hotele za zaposlenike, odnosno našu Kuću Valamar uloženo je više od 60 milijuna kuna. Vjerujemo da ovakvom praksom možemo utjecati na smanjenje odljeva radne snage i stvoriti pozitivno radno okruženje za mlade i perspektivne ljude koji žele raditi i živjeti u Hrvatskoj“, pojašnjava Deana Stipanović, voditeljica korporativnih poslova Valamar Riviere.

Prije dvije godine pokrenuli su program Valamar +3 koji nudi niz dodatnih pogodnosti sezoncima koji uđu u mjeru Stalni sezonac te im se uvjeti maksimalno izjednačavaju sa zaposlenicima koji su u stalnome radnom odnosu, a u sklopu zaštite zdravlja zaposlenika osigurani su im i preventivni sistematski pregledi. U visokoj sezoni 2018. u Valamaru je radilo više od 6600 djelatnika, od čega gotovo 3000 s cjelogodišnjim primanjima, bilo u stalnom radnom odnosu ili putem mjere Stalni sezonac.

Jozo Vrdoljak