Kakve promjene zbog uvođenja eura očekuju investicijski fondovi?

2. rujna 2022.

Foto: Pixabay

Ako ste i vi ulagatelj i vlasnik udjela u nekom od hrvatskih investicijskih fondova, sigurno će vas zanimati koje će promjene uvođenje eura donijeti za vas te hoćete li društvu koje upravlja investicijskim fondom zbog toga trebati dostaviti neke nove dokumente ili privole. Dobro je znati da će se cjelokupan proces konverzije u euro odvijati automatski te da nećete morati poduzimati dodatne aktivnosti.

U Hrvatskoj su krajem lipnja na tržištu, prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, postojala 93 otvorena investicijska fonda s javnom ponudom te još 37 alternativna investicijska fonda. To znači da ulagatelji u otvorene investicijske fondove s javnom ponudom, kojih je prema podacima HANFA-e krajem ožujka bilo gotovo 227.000, od čega su nešto više od 225.000 činile fizičke, a ostatak pravne osobe, ne trebaju poduzimati posebne korake niti biti zabrinuti zbog svojih ulaganja. Broj onih koji su ulagali u alternativne investicijske fondove bio je nešto veći od 2.500, a što je uključivalo i fizičke i pravne osobe.

Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom tako je krajem lipnja iznosila 16,69 milijardi kuna, a tome treba pridodati i 4,99 milijardi kuna imovine alternativnih investicijskih fondova.

Uvođenje eura kao službene valute omogućit će lakše ulaganje u europske investicijske fondove čiji su udjeli denominirani u eurima jer će sada i naša primanja biti eurska te neće biti gubitaka na tečajnim razlikama ili kompliciranih preračunavanja i cijeli će proces ulaganja pojedincu biti lakše pratiti.

Uvođenje eura može imati utjecaja na strategiju ulaganja

Važno je znati da uvođenje eura može imati utjecaja na strategiju ulaganja investicijskog fonda ako je ona usko povezana s kunom te u tom slučaju dosadašnji ulagatelji mogu odlučiti promijeniti fond bez naknade, a o eventualnim promjenama strategije ulaganja društva za upravljanje moraju na vrijeme obavijestiti svoje ulagatelje.

Svi koji ulažu u investicijske fondove bit će o promjenama koje donosi uvođenje eura obaviješteni na dva načina. Prva obavijest bit će putem sredstava javnog priopćavanja, a o čemu se već uvelike piše u svim hrvatskim medijima te je većina građana već dobro upoznata s procesom uvođenja eura i službenim tečajem. O tome će i sama društva za upravljanje investicijskim fondovima istaknuti obavijest i na svojim internetskim stranicama, a jednako tako i informirati svoje udjelničare putem oglasa u javnom tisku.

Tu objavu neće morati objaviti svako društvo pojedinačno, već će to moći za njih objaviti i strukovno udruženje ili grupacija ako se tako dogovore. Onu drugu, mnogo važniju i personaliziranu obavijest, koja se odnosi na njihovo osobno stanje udjela u fondu, zaprimit će kao zasebnu obavijest ili u sklopu godišnjeg izvještaja, a dobit će je najkasnije do kraja siječnja, odnosno, kako zakon kaže, najkasnije 30 dana od datuma uvođenja eura.

Ta će obavijest sadržavati informaciju o stanju udjela, preračunano u eure te eventualnim drugim izmjenama. Klijentima će informacija biti poslana komunikacijskim kanalom kojim i inače komuniciraju s društvom, pa to može biti i e-mailom, a ne nužno klasičnom poštom.

Važno je znati da sama promjena izražavanja vrijednosti udjela u drugoj valuti neće utjecati na umanjenje njegove vrijednosti, već će se provoditi automatizmom i neće negativno utjecati na vaše ulaganje. No, ako u tijeku procesa uvođenja eura zbog bilo kojeg razloga zaključite da su vaša prava umanjena, tada se, nakon pokušaja dogovora s društvom koje upravlja investicijskim fondom, možete obratiti i regulatoru, HANFA-i na e-mail: potrosaci@hanfa.hr

www.hanfa.hr