Četiri stvari zbog kojih je za pokretanje vlastita posla važno iskustvo

12. lipnja 2021.

Foto: Shutterstock

Biti poduzetnikom privlačna je uloga. Mnogi su strastveni u pokretanju vlastita posla, žele sami sebi biti šef, ali da bi se zaista uspjelo u biznisu, potrebno je mnogo više od puke strasti. Uz poželjne liderske vještine, poduzetniku su potrebne i odlučnost i usmjerenost na akciju. Također, mora jasno slijediti svoje ciljeve i imati strogu samodisciplinu.

Thomas Griffin, suosnivač i direktor OptinMonstera, poduzetnik i investitor, smatra da se navedene osobine mogu steći mnogo lakše kad se u poduzetništvo ulazi s prethodnim iskustvom.

"Ne morate nužno imati godine iskustva, ali nekoliko mjeseci iskustva može vam biti od velike pomoći da postanete bolji poduzetnik. Suradnja s ljudima koji su već u biznisu može vam pomoći tako što možete učiti od njih, a kasnije se vlastitim iskustvom možete koristiti kako biste unaprijedili poslovanje i postigli uspjeh", kaže Griffin koji je za magazin Inc. izdvojio četiri stvari u kojima je vlastito iskustvo važno za poduzetnikov uspjeh. 

Razvijte sposobnost kritičkog mišljenja

Poduzetnici s iskustvom bolji su kritički mislioci. Bez obzira na posao kojim se bavite, sposobnost kritičke analize i dopiranja do korisnih rješenja presudna je za vaš uspjeh, posebno u izazovnim situacijama. Zahvaljujući razvijenom kritičkomu mišljenju bit ćete svjesni svojih minusa, bolje sagledavati svari i moći generirati alternativne načine rješavanja različitih problema koji se pojave na vašem poduzetničkom putu.

Postavite jasne ciljeve

Kad odredite svoj cilj, i put njegova ostvarenja postaje sve jasniji. To vas motivira da izvršavate svoje zadatke kako biste ostvarili ono što planirate. To je i dobar način da svojim zaposlenicima budete primjer i motivirate ih za rad. Profesionalno iskustvo pomoći će vam u definiranju ciljeva i načina na koji ih možete ostvariti. 

Usavršavajte svoje vještine

Profesionalno iskustvo pomaže vam poboljšati i razne druge vještine. Bez obzira na to koliko diploma imate, trebat će vam i neke druge vještine za upravljanje poslovanjem koje vam nije dalo institucionalno obrazovanje, a koje možete steći iz praktičnog iskustva. Primjerice, uska suradnja s različitim ljudima pomoći će vam da poboljšate svoje komunikacijske vještine te postanete bolji govornik i pregovarač. Budući da ćete raditi kao dio tima, naučit ćete i kako usko surađivati ​​sa svakim njegovim članom, bez obzira na to koliko se vaša mišljenja razlikuju. Iako se vještine poput ovih ne čine previše važnima, one vam mogu pomoći u oblikovanju osobnosti i učiniti vas boljim liderom i poduzetnikom.

Jačajte svoju mrežu poznanstava

Kako bi bilo koji posao rastao, morate biti umreženi. Razlog za to može biti partnerstvo, ulaganje, dobivanje savjeta važnih za karijeru ili neki drugi poslovni motiv. S profesionalnim iskustvom dolaze i profesionalne veze i veće mogućnosti umrežavanja. Njegujući i održavajući te veze, unaprijedit ćete svoju poduzetničku karijeru i posao koji vodite.

 

P.hr/B.S.