Istine o novcu i investiranju koje vrijede za sve

11. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

Mnogi od nas nadaju se kako će postati iznimno bogati. Većina na taj način želi ostvariti određenu razinu financijske slobode i spokoj koji donosi činjenica da se ne mora brinuti o plaćanjima računa. No, ostvarivanje te razine zahtijeva i određenu razinu financijskih znanja koja mnogima nedostaju, ističu stručnjaci. To je većini  ujedno i najveći problem. Temelje upravljanja novcem nismo naučili u školi, nismo učili niti o investiranju, a ogromna količina savjeta koji nam se nude na internetu izazivaju zbunjenost otvarajući pitanje gdje uopće početi, a kamoli gdje završiti.

Upravo je to razlog zašto većina ljudi još uvijek ne može proći osnovne testove financijske pismenosti.

Ako želite osigurati svoju financijsku budućnost ili se uz to i obogatiti, nekoliko je istina o novcu i investiranju koje vrijede za sve.

Ako se želite obogatiti, radite za sebe

Ako pogledate bilo koji popis najbogatijih ljudi, osim onih koji su bogatstvo stekli nasljeđem, većina su bogatih - poduzetnici. Možete raditi za nekog drugoga, no nikada nećete biti plaćeni više od one osobe koja odlučuje o tome koliko joj vrijedite. Ako započnete svoj posao, jedina granica prihoda ste vi sami. I ne morate dati otkaz da biste započeli svoj posao, nego ga možete početi kao posao koji radite uz onaj stalni. Tako ujedno smanjujete rizik dok posao ne krene, a kada krene, onda možete dati otkaz na radnome mjestu.

Fokusirajte se na to koliko štedite

Iako se čini zanimljivim razmišljati drukčije, većina nas nema gotovo nikakvu kontrolu nad time koliko će se naših investicija vratiti. Iako možda svaki dan gledamo kako stoje dionice ili fondovi u koje ulažemo ili pratimo koliko koja banka daje za depozite, ne razlikujemo se mnogo od onih koji to ne prate. Kontrolirati se može količina novca koju štedimo. Više ušteđenog novca znači i više novca za investicije i više prinose. Uz to, veći ulagači dobivaju povoljnije uvjete ulaganja, manje takse i troškove. Razlika u jednom postotku godišnje na 20.000 i 200.000 kuna prilično je velika. Štedjeti znači pronaći način za manju potrošnju, no istodobno - pronaći način za višu zaradu. 

Posuđujte samo kad stvarno trebate posuditi

Ključ je većine financijskih odluka odvojiti želje od potreba. Logična je odluka da dignete kredit za kuću ili stan dok je to u skladu s onime što si možete priuštiti. Ali, ako kupujete automobil, motocikl ili čamac i za to morate posuditi novac, to zadovoljstvo može biti skupo. Međutim, ako tom kupnjom čamca ili motocikla možete zaraditi iznajmljivanjem, onda se to može smatrati investicijom. Kada tako razmišljate, počinjete prirodno djelovati ekonomično.

Najbolja investicija jest ona u sebe

Ako želite siguran povrat investicije, uložite u sebe, unaprijedite svoje vještine, ojačajte svoju mrežu, osnažite svoju ekspertizu, svoj talent i iskustvo. Dugoročno gledano, to je najbolja investicija od svih i jedina čije rezultate gotovo u potpunosti možete kontrolirati. Ujedno je riječ i o jedinoj investiciji koja vam može pomoći da živite ispunjenim životom.

Krešimir Sočković