Kako se nositi sa stresom koji donosi koronavirus?

22. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Epidemija koronavirusa može donijeti fizičke probleme onima koji su zaraženi, ali i mentalne poteškoće svima onima u blizini, pa čak i onima koji nisu u objektivnoj opasnosti od zaraze. Svjetska zdravstvena organizacija dala je naputke o tome kako se nositi sa stresom koji donosi pandemija, a stručnjaci za mentalno zdravlje iznose niz savjeta, posebno onima koji inače pate od tjeskobe i koji su sada pod izrazitim stresom.  

Stalan priljev informacija može ojačati osjećaj stresa i zato WHO savjetuje da vijesti gledate jednom ili dva puta dnevno i pratite samo službene izvore informacija, a nikako informacije na neprovjerenim izvorima te putem društvenih mreža. 

Ako radite od kuće, komunicirajte s prijateljima i kolegama preko videa kako biste bili s njima u društvu, preporučuju psihoterapeuti. Također, pomaganje drugima pokazalo se kao jedan od najboljih načina kako ojačati svoje mentalno zdravlje. To može biti mala usluga ukućanima, susjedima ili prijateljima, a dobre osjećaje mogu izazvati i razgovori ili razmjena tekstualnih poruka s onima s kojima se dugo niste čuli.

Onima koji imaju problema s mjerama društvenog distanciranja, dobrotvorna udruga Mind predlaže držanje rutine i planiranje redovnih pregleda svog stanja. 

Korisno je i udaljiti se od društvenih mreža na neko vrijeme ili onemogućiti pristup pojedinim riječima ili izvorima informacija koji dolaze na vašu stranicu, a koji u vama izazivaju tjeskobne osjećaje.

Inače ako ste pod stresom ili osjećate tjeskobu stručnjaci Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ otvorili su osam telefonskih linija za psihološku pomoć osobama koje se nalaze u samoizolaciji ili karanteni. Razgovori sa stručnjacima mogući su svakodnevno od 8 do 20 sati na: 01 2991 356, 01 4696 276, 01 4696 107, 01 4696 297, 01 6468 334, 01 6468 335, 01 6468 337 i 01 6468 338.

Telefonski brojevi su namijenjeni svim osobama koje osjećaju potrebu za psihološkom pomoći u novonastaloj kriznoj situaciji vezanoj za koronavirus, a savjete o tome kako se nositi sa ovom situacijom te kako smanjiti razinu tjeskobe svakodnevno će pružati psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Zavoda.

 

Krešimir Sočković