Kako se nositi s otkazom?

16. travnja 2021.

Foto: Pixabay

Gubitak posla loše utječe na psihu čovjeka. Mnoga istraživanja potvrdila su da je taj gubitak sličan drugim velikim životnim traumama, poput smrti bližnjih, bolesti ili razvoda. Istina je da nam je posao jedna od važnih životnih uloga koje imamo, ali gubitak posla nipošto ne znači gubitak identiteta - život treba ići dalje.

Kroz teško razdoblje danas u svijetu prolaze milijuni ljudi čije su tvrtke zatvorene zbog pandemije koronavirusa. Od pojave pandemije koronavirusa diljem svijeta bez posla su ostali milijuna ljudi, a nažalost, dio tih crnih brojki jest i Hrvatska.

Što nam je činiti nakon otkaza?

Nakon prvotnog šoka, neizbježan je proces tugovanja, kao i kod drugih velikih životnih gubitaka. Put kroz pet stupnjeva tuge - poricanje, ljutnju, pregovaranje, depresiju i prihvaćanje - koje je u svojoj knjizi iz 1969. godine definirala švicarsko-američka psihologinja Elisabeth Kübler-Ross, neizbježan je i kod gubitka posla, tvrde stručnjaci. Iako svaka osoba neće nužno proći svih pet faza, piše fastcompany.com.

Razlog zbog kojeg gubitak posla na pojedinca utječe štetno i depresivno jest taj što je odlazak na radno mjesto bio značajan dio njegove svakodnevne rutine, a koja je odjednom nestala. Također, zbog interakcija s drugima, mnogima njihov posao predstavlja značajan izvor identiteta, osigurava umreženost, plaću i predvidljivu rutinu. A s otkazom to se sve odjednom gubi.

Okrivljavati sebe i vraćati se u prošlost nema smisla - neće pomoći, već će vas iscrpiti. Misli prepune brige i frustracija oduzimaju energiju, pa je dobro pokušati se zaokupiti nekim hobijem ili aktivnošću koja čovjeka može oraspoložiti, pogotovo ako se njima može ostvariti i društveni kontakt koji je u situaciji gubitka posla iznimno važan. Dobro je započeti nešto novo jer, ako se u tome uspije, to će sigurno vratiti samopouzdanje. Poželjno je posvetiti se i stvarima za koje prije nije bilo vremena, poput podizanja vlastitog vrta ili učenja novog stranog jezika.

S gubitkom posla gubi se i organiziranost vremena, pa kad se ne ide na posao, treba napraviti raspored kako biste mogli kontrolirati svoje vrijeme i ostati svjesni kako se ono provodi.

I, ne smije se zaboraviti, gubitak posla ima velik utjecaj na pojedinca, ali i na ljude oko njega. Oni su upravo ti koji bi trebali preuzeti dio tereta, posebno obitelj, nudeći svoju pomoć i razmjenjujući ideje.

P.hr/B.S.

Tags