Često je važnije kako nego što govorite

20. studenoga 2021.

Foto: Shutterstock

Govorite li što god vam je na umu, a da o tome mnogo ne razmišljate? Izražavate li emocije koje osjećate, uključujući ljutnju i frustraciju? Već je poznata izreka "Nije važno što se priča, nego tko priča". Često je, dakle, važniji način na koji nešto kažete, nego sama informacija.

Stručnjakinja za komunikacije Debra Roberts u tekstu na američkom Inc.-u ističe kako je važno znati komunicirati tako da vam emocije "ne ukradu" poruku. 

"Kada započnete intenzivan razgovor pun emocija, primatelj ne sluša poruku. Umjesto toga, on ima emocionalnu reakciju na intenzivne osjećaje koje projicirate. Tema o kojoj govorite postaje manje važna od njegove reakcije na intenzitet poruke ili na vaše emocionalno stanje", istaknula je Debra Roberts.

Navela je tri koraka koja bi se trebala slijediti ako se želi razgovarati a da emocije ne preuzmu primat nad sadržajem.

Prepoznajte utjecaj koje će vaše emocije imati na razgovor

Razmislite što će se dogoditi ako s nekim razgovarate punom snagom svojih emocija. Hoće li razumjeti vašu poruku ili će vašeg sugovornika način na koji iznosite informacije preplaviti ili naljutiti?

Planirajte kako ćete pristupiti razgovoru

Priznajte što osjećate, a zatim započnite razgovor izjavom svojih namjera; jednostavno postavite pozornicu da iznesete svoje mišljenje. Bit će to produktivan razgovor.

Objasnite kako se osjećate i zašto

Ako nekome priđete s ljutnjom, vjerojatno ćete dobiti ljutnju s druge strane. Razmislite o tome da sugovorniku objasnite da ste ljuti, frustrirani ili uzrujani, održavajte razgovor s poštovanjem i trudite se da budete usmjereni na pronalaženje rješenja umjesto da ga za nešto okrivljavate. 

P.hr/B.S.