Možemo li naučiti donositi ispravne odluke u krizama?

29. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

U vrijeme krize bilo koje vrste, a osobito ako se poklopi nekoliko njih kao sada u Hrvatskoj, važno je donositi dobre odluke. No, mnogi od nas skloni su donošenju brzih rješenja, što se možda najviše vidjelo u nedavnome mahnitom kupovanju pojedinih namirnica u dućanima, primjerice toaletnog papira ili brašna, iako takvih stvari nije nedostajalo ni u vrijeme ozbiljnih ratnih događanja.

Jasno je da nam poduzimanje takvih akcija donosi osjećaj kontrole nad situacijama koje se događaju oko nas, no pitanje je pomažu li nam na duge staze, upozorava profesor psihologije i marketinga Art Markman, predavač na Sveučilištu Teksas u Austinu. Na nama je da mahnito kupovanje potrošnog materijala zamijenimo razboritim razmišljanjem o tome što se događa.

Za um je izazovno promišljati u vrijeme krize, kada nemamo luksuz, no ono će nam pomoći da krenemo u pravom smjeru i ne donosimo loše odluke koje će nas zadovoljiti samo nakratko. I ono što je najvažnije - osigurat ćemo si dugoročno bolje uvjete za rast i razvoj, zaključuje Markman.

Mnogo je informacija oko nas o tome kako reagirati u ovo doba krize. Dobro je pročitati te savjete, ali i shvatiti o čemu je riječ prije donošenja osobnih i poslovnih odluka. One uvijek moraju biti donesene nakon trijezne analize podataka i razgovora sa stručnjacima, a ne biti tek reakcije na naslov u mediju ili tekst podijeljen na društvenoj mreži.

Krešimir Sočković