Kad hobi preraste u strast, rađa se prava poslovna priča

1. ožujka 2020.

Dubravka Horvat Kipčić/Foto: Privatni album

Ulazak u samostalne poslovne vode prije svega znači preuzimanje odgovornosti za sve što vam se događa ili će se dogoditi u vašem poslovnom pothvatu. To nije uvijek lako, ali nije ni nemoguće, a upravo to pokazuje poslovni put Dubravke Horvat Kipčić, koja je nakon više od desetljeća rada u zrakoplovnoj industriji, svoj hobi pretvorila u posao te se počela baviti proizvodnjom unikatnih suvenirskih sapuna.

"Sasvim slučajno, uz svoj tadašnji rad tražila sam nešto što bi mi mogao biti hobi, i po preporuci prijateljice otišla sam na radionicu za izradu prirodnih sapuna. Jednostavno rečeno, tamo sam se zaljubila u to. I tako jedno dvije-tri godine izrađivala sam sapune za svoje potrebe ili kao poklon prijateljima. Kako sam s njihove strane stalno primala reakcije da su dobri i da mi to jako dobro ide, počela sam i sama razmišljati o tome da te sapune pokušam raditi i za tržište. Tako sam se prije dvije godine ohrabrila, završila priču u korporaciji gdje sam radila i krenula u posao", kaže nam Dubravka Horvat Kipčić, koja već dvije godine samostalno vodi svoj posao. U njezinom malom obrtu Oleum trade, osim prirodnih i glicerinskih sapuna nastaju i biljne svijeće i morske soli, koje vas mogu svojim mirisom podsjećati na ljeto, Jadran i odmor, a po želji klijenata sapune izrađuje i od kraft-piva te vina. Ističe kako je do sada mogla odgovoriti zahtjevima svojih klijenata i što se tiče izvedbe, ali i količine suvenirskih sapuna.

Dubravka Horvat Kipčić- sapuni

"Kad sam krenula u samostalne vode, nisam imala veliki budžet, stoga sam uzela potporu za samozapošljavanje od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i to mi je pomoglo u samom startu. Odlično je to za prvu godinu poslovanja koja je ujedno najteža jer imate dovoljno za troškove kao što su doprinosi. Također, mnogo sam si potrebne opreme na taj način financirala, tako da mogu reći da je prva godina bila prilično bezbrižna u financijskom smislu“, rekla nam je Dubravka koja ističe kako daljnje poslovanje znači borbu za tržište jer ako sami sebi ne donesete posao, nitko drugi neće. Za sada svoje proizvode plasira putem web-prodaje ali i suvenirnica koje su idelane upravo za njezinu ponudu. 

Dubravka Horvat Kipčić, slika 5   Foto:Privredni.hr 

Disciplina, fokus i otvorenost za kritiku

Još je davno Konfucije rekao da ako odaberete posao koji volite, nikada više u životu nećete morati raditi ni jedan dan. No, isto tako, ako radite za sebe, često radite i više nego za druge jer u poduzetništvu ne možeš ostaviti posao na stolu i otići kući, a često je taj posao, kao u slučaju Dubravke, u vlastitom domu. Stoga je važno imati disciplinu, fokus, kreativnost te fleksibilnost, otvorenost i komunikativnost, ali i prihvaćanje kritike koja može biti poticaj prema zadanim ciljevima.

dubrvaka sapuni njezina slika 2 Dubravka Horvat Kipčić/Foto: Privatni album 

"Kad govorimo o mojim daljnjim planovima, onda je moj prvi i jedini plan ne odustati, raditi dalje i osluškivati tržište, koje je zahtjevno, koje se stalno mijenja, od ambalaže do želja klijenata, a konkurencija je sve veća i veća", zaključuje Dubravka, koja ističe kako joj je najveća nagrada pozitivna povratna informacija od zadovoljnih klijenata te da zbog svoje poslovne odluke nije zažalila ni jedan dan svoga samostalnog poslovanja.

Ilijana Grgić