Junckerov plan: Potpora za 250 MSP-ova

11. prosinca 2018.

Foto: Shutterstock

Europska banka za obnovu i razvoj, Europska komisija, Europska investicijska banka i Europski savjetodavni centar za ulaganja pokrenuli su u Hrvatskoj novi savjetodavni program kako bi se pomoglo domaćim poduzećima u povećanju konkurentnosti.

Program je dio Komisijina Plana ulaganja za Europu, koji je usmjeren na poticanje ulaganja radi otvaranja novih radnih mjesta i povećanja rasta pametnom upotrebom novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka ulaganjima te osiguravanjem veće vidljivosti i tehničke pomoći za projekte ulaganja.

Novim programom nastoji se poduprijeti 250 malih i srednjih poduzeća u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj pružanjem prilagođenih poslovnih savjeta tijekom dvije godine. Pružene će usluge poduzećima omogućiti pristup domaćim i međunarodnim konzultantima kako bi povećali svoju konkurentnost i podignuli poslovanje na višu razinu. Hrvatska će poduzeća dobiti pomoć u području razvoja strategije, procesa poslovanja, financijskog upravljanja, marketinga i pristupa međunarodnim tržištima.

U programu mogu sudjelovati poduzeća s manje od 50 milijuna eura prihoda i manje od 250 zaposlenih pod uvjetom da su u većinskom domaćem vlasništvu. U suradnji s EBRD-om, prvi je korak poduzeća u sklopu programa procjena potreba i mogućnosti za razvoj. EBRD zatim povezuje tvrtku sa stručnim konzultantom ili međunarodnim savjetnikom koji može pružiti relevantna stručna znanja. Program pruža i prilike za edukaciju malih i srednjih poduzeća i konzultanata kako bi usvojili vještine potrebne za daljnje unaprjeđenje poslovanja.

Nadia Petkova, direktorica EBRD-ove Regionalne mreže za financiranje i razvoj malih i srednjih poduzeća, ističe kako više od 95 posto svih poduzeća u Hrvatskoj čine mala poduzeća. „U okviru inicijative pružit ćemo prilagođeno poslovno savjetovanje kako bismo zadovoljili potrebe i potaknuli rast tih poduzeća. Iznimno smo ponosni na svoje partnerstvo s Europskom unijom i Europskim savjetodavnim centrom za ulaganja, s kojima smo odlično surađivali u Bugarskoj, Grčkoj i Rumunjskoj. Zajedno ćemo ojačati utjecaj koji imamo na domaća gospodarstva u regiji“, kaže Nadia Petkova.

Manica Hauptman, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, dodaje kako je Hrvatska imala brojne koristi od Junckerova plana, za koji se očekuje da će potaknuti više od milijarde eura ulaganja u Hrvatsku. „Hrvatski građani i poduzeća od njega mogu ostvariti i dodatne koristi – zajednički projekt usluga potpore pružit će nužnu tehničku pomoć hrvatskim malim i srednjim poduzećima kako bi mogli ostvariti više ulaganja, poboljšati svoju konkurentnost i otvarati nova radna mjesta”, naglašava Manica Hauptman.

Jean-Luc Revéreault, voditelj Odjela za strategije Savjetodavne usluge u Europskoj investicijskoj banci, kaže kako će se ovim projektom ponuditi uzbudljiva nova prilika za pomoć hrvatskim malim i srednjim poduzećima da se šire, otvore nova radna mjesta i dosegnu svoj puni potencijal. „Europska investicijska banka i Europska komisija surađuju diljem Europe kako bi stavljanjem stručnih znanja na raspolaganje potaknule nova ulaganja i osnažile poslovnu aktivnost. Jedan je od posebnih ciljeva razviti mrežu partnera na lokalnoj i međunarodnoj razini te ponuditi komplementarne usluge relevantnih institucija. Suradnja s EBRD-om odražava taj pristup i predstavlja važan korak u ispunjavanju potrebe za savjetodavnom potporom u sektoru malih i srednjih poduzeća”, kaže Revéreault.

P.hr/K.S.