Još jedna hrvatska tvrtka otvorila ured u Osijeku

15. rujna 2020.

Foto: Pixabay

Tvrtka Lemax u posljednjih nekoliko godina prošla je put od lokalnog ponuđača rješenja za turističke agencije i turoperatore do prepoznatljivosti i izvan granica Hrvatske po svom SaaS rješenju za automatizaciju poslovnih procesa u sektoru turizma.

S prihodima većim od 2,5 milijuna eura u 2019. godini, uvrštenjem na Deloitteovu listu 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Europe, Bliskog istoka i Afrike, s gotovo 100 zaposlenih, sjedištem u Šibeniku i uredom u Zagrebu, ove godine realiziraju svoj poslovni plan otvaranjem ureda u Osijeku.

Riječ je o strateškoj odluci koja donosi nova zapošljavanja te omogućava rast i razvoj u okruženju koje spaja dva vodeća sektora - informacijsko-komunikacijske tehnologije i turizam.

Odabir Osijeka kao novoga poslovnog centra razvoja izvrsnosti tvrtka je temeljila ponajprije na potrebi zapošljavanja stručnih ICT zaposlenika, a potom na istraživanju i analizi dostupnih podataka Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Optimistične rezultate potvrđuje i dvjestotinjak tvrtki koje u Osijeku imaju sjedište ili otvorene podružnice, a zapošljavaju više od 700 osoba, ostvaruju kontinuirani porast prihoda, izvoza i rasta neto plaća. Svjesni vrijednosti IT sektora, učestalo se ističe odlučujuća uloga u pozicioniranju Osijeka kao važnoga regionalnog središta IT sektora i izvan granica Republike Hrvatske, što otvaranje Lemaxovog ureda i potvrđuje.

Pandemija koronavirusa koja je donijela veliku krizu turističkog sektora zahtijevala je brzu prilagodbu novim uvjetima rada. Prihvaćanje digitalnog poslovanja u punom je jeku u svim gospodarskim djelatnostima, no direktor Lemaxa Mate Kostovski optimistično ističe kako je ulaganje u digitalnu transformaciju jedini način na koji će putničke tvrtke opstati.

Mate Kostovski Mate Kostovski / Foto: Lemax

"Kriza kojoj svjedoči cijeli svijet samo je katalizator neizbježnih promjena kroz koje je putnička industrija prije ili kasnije morala proći. Unatoč velikom broju otpuštanja i rezerviranosti pri spomenu investiranja, ulaganje u tehnologiju koja automatizira poslovne procese omogućit će putničkim tvrtkama da se, nakon što se stvari vrate u normalu, brže prilagode i odgovaraju na upite svojih korisnika. Kompleksna situacija u kojoj se svi nalazimo izazov je kojem smo se mi brzo prilagodili, a toga su svjesni i svi naši korisnici koji su u procesu implementacije, pa i oni koji razmišljaju o strateškim tehnološkim investicijama. Stoga je zapošljavanje pravih ljudi važno i kod nas predstavlja održivu razinu", kaže Kostovski navodeći kako su o novoj adresi u Osijeku sustavno promišljali posljednjih godinu dana te se i odlučili na poslovnu ekspanziju upravo tamo.  

"Vjerujemo kako ćemo utjecati na pozitivne gospodarske promjene u toj županiji zapošljavanjem najboljih pojedinaca te omogućavanjem lokalnoj zajednici da ima bolji pristup vrhunskim znanjima i tehnološkim rješenjima", kaže Kostovski.

I dalje zapošljavaju 

Zapošljavanja će se nastavljati u svim uredima Lemaxa u skladu s tržišnim potrebama. Oglase za radna mjesta tvrtka redovito objavljuje na svojoj stranici, na društvenim mrežama i IT grupama. Lemax je svoj najveći uspjeh i prekretnicu u poslovanju zabilježio 2018. godine potpisom ugovora s najvećom azijskom turističkom agencijom Asian Trails što im je otvorilo vrata prema novim svjetskim tržištima.

Tvrtka je u stopostotnome hrvatskom vlasništvu, danas surađuje s više od 100 korisnika na svim kontinentima pokrivajući kompanije veličine od 20 do više od 600 zaposlenika, a pokrenula je i vlastitu tehnološku transformaciju cijele platforme koja će uključivati pretvaranje monolitne arhitekture u mikroservise, restrukturiranje dijela koda i redizajn sučelja.

P.hr/I.Grgić