Korak smo bliže demonstraciji europskog mikroprocesora

27. rujna 2021.

Foto: European Processor Initiative

Iz European Processor Initiativea, projekta s 28 partnera iz 10 europskih zemalja, objavljeno je da su uzorci testnih čipova EPAC1.0 RISC-V isporučeni konzorciju EPI te da su početna ispitivanja njihova rada bila uspješna.

Jedan od ključnih segmenata aktivnosti projekta jest razvoj europskoga intelektualnog vlasništva procesora temeljenih na arhitekturi RISC-V, koji omogućuju energetski učinkovite i visokopropusne jezgre akceleratora pod nazivom EPAC (European Processor Accelerators).

EPAC kombinira nekoliko akceleratorskih tehnologija specijaliziranih za različita područja primjene. Testni čip sadrži četiri jezgre za vektorsku obradu podataka, sastavljene od jezgre Avispado RISC-V te jedinice za vektorsku obradu podataka, čiji dizajn potpisuju Barcelona Supercomputing Centar i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Čip sadrži i predmemoriju Home Node i L2, dva dodatna akceleratora Stencil i Tensor te procesor promjenjive preciznosti. Svi akceleratori povezani su vrlo brzom mrežom na čipu i SERDES-u.

EPAC testni čipovi (njih 143) izrađeni su u tehnologiji male snage GlobalFoundries 22FDX, imaju površinu od 26,97 mm2, 14 milijuna logičkih instanci (ekvivalentno 93M logičkih vrata) uključujući 991 memorijsku instancu, pakirani su u FCBGA s matricom 22 x 22 i imaju ciljanu frekvenciju od 1 GHz.

Inicijalno pokretanje bilo je uspješno, a EPAC je izveo svoj prvi program slanjem tradicionalnog pozdrava Pozdrav, svijete!

EPI će nastaviti razvijati, optimizirati i potvrđivati različite IP blokove stvarajući ekosustav EU HPC IP i čineći ga dostupnim industriji i istraživačkim institucijama koji rade na procesorima i akceleratorima za stvaranje globalno konkurentnih modula za HPC sustave sljedećih generacija.

Inače, European Processor Initiative projekt je koji se provodi u sklopu prve faze Okvirnog sporazuma o partnerstvu, koji je konzorcij potpisao s Europskom komisijom, a čiji je cilj osmisliti i implementirati strategiju za nove generacije europskih procesora male snage za ekstremno računarstvo visokih performansi, big-data i brojne nove aplikacije.

P.hr/I.G.