John Denton: I mala poduzeća imaju mjesto na svjetskom tržištu

12. srpnja 2019.

Glavni Tajnik Međunarodne trgovačke komore ICC John Denton ističe kako i male tvrtke iz malih država imaju priliku dati svoje mišljenje na svjetskom tržištu i imati priliku poslovati na njemu.

"Stvarnost globalnih odnosa u 21. stoljeću takva da je potrebno više partnerstva između onih koji donose zakone i privatnog sektora. Kada vidimo nedostatak povjerenja prema vladama i zakonodavcima, moramo dati podršku i pokrenuti privatni sektor da aktivno sudjeluje u tome. Privatni sektor ovisi o građanima i kada pogledate ankete, upravo građani žele da privatni sektor preuzme vodstvo. Ako tradicionalni organi koji pregovaraju o dogovorima to potpuno prepoznaju i započnu suradnju s privatnim sektorom, mogao bi se stvoriti mnogo efikasniji put za rješavanje nekih od problema koji nas muče. Ako bismo nastavili raditi u kontekstu u kojem diplomati razgovaraju s diplomatima bez suradnje s privatnim sektorom, a vlade s vladama bez angažiranja mišljenja privatnog sektora, to je put koji je osuđen na propast. Put koji će prihvatiti mišljenja privatnog sektora onaj je koji ima više mogućnosti da bude uspješan. Trebaju nam novi oblici diplomacije koji poštuju javnu diplomaciju, ali i drukčiju diplomaciju", kaže Denton.

Dodao je i kako ICC ozbiljno shvaća svoju obvezu da osigura poslovanje u svijetu. "Ne posluju samo velike tvrtke. Kada gledamo bilo koju ekonomiju, u njoj su i mala i srednja i mikro poduzeća. Mi želimo stvoriti okruženje u kojemu neko malo poduzeće iz Hrvatske može biti uspješno. Vjerujemo da je jedna od naših uloga čuti mišljenja i dati glas hrvatskim poduzećima. Za to koristimo digitalne platforme. I sam sam došao u Hrvatsku zbog toga što želim dati podršku hrvatskim tvrtkama, a posebice budućima, i govoriti o tome što je potrebno učiniti kad je riječ o poduzetničkoj kulturi kako bi bile uspješne. Na kraju, one su te koje će zapošljavati ljude, koje će investirati te ostvariti napredak za Hrvatsku. Vjerujemo da imamo tu ulogu i da prenosimo mišljenja", zaključuje Denton.

 

Krešimir Sočković