Jesmo li svjesni prijevara oko nas?

3. studenoga 2019.

Ilijana Grgić

Istraživanje Europske komisije provedeno prošle godine pokazuje kako se godišnje gubi 150 milijardi eura prihoda koji su se trebali sliti u proračune, a gotovo 50 milijardi od tog iznosa gubi se na prihodima od PDV-a zbog prekograničnih prevara. Kako bi se podigla svijest u javnosti o nužnosti borbe protiv prijevara i korupcije, prvi put u Hrvatskoj u razdoblju od 18. do 22. studenoga obilježit će se 'Međunarodni tjedan svijesti o prijevarama' kada će Deloitte Hrvatska, u suradnji s brojnim partnerima, organizirati niz događanja čiji je cilj otvaranje dijaloga na tu temu.

Iako je teško utvrditi točne brojke o gubicima koji nastaju zbog korupcije i financijskog kriminala, zanimljivo je istraživanje koje je lani proveo i PWC koje je pokazalo kako je više od polovice hrvatskih organizacija doživjelo jedan ili više slučajeva gospodarskog kriminala ili prijevara u posljednje dvije godine.

Svjesni da problem financijskog kriminala, prijevare i korupcije zahtijeva veću angažiranost i dijalog svih uključenih aktera, podizanje svijesti o važnosti borbi protiv financijskog kriminala, prijevare i korupcije među glavnim politikama je Europske komisije.

Posebna pažnja tijekom Tjedna svijesti o prijevarama' posvetit će se mladim ljudima u okviru različitih aktivnosti za studente, s ciljem da se dodatno potakne njihovo učešće i uloga u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg okruženja u Hrvatskoj.