Jelčić: Inzistiramo da se ne ponovi situacija iz 2008.

23. ožujka 2020.

Imperativ je sada žurna provedba svih mjera. Moramo ići ispred krivulje, a ne reagirati nakon što se nešto već dogodi jer je tada često kasno, kaže predsjednik Uprave Spin Valis grupe Zdravko Jelčić

Foto: Privredni

Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Spin Valisa iz Požege, smatra da Vlada RH u ovom trenutku drži situaciju pod nadzorom i uvažava kvalitetne prijedloge gospodarstvenika.

"Ne možemo reći da se ne vuče dosta dobrih poteza i dojam je da Vlada RH drži situaciju pod kontrolom. Aktivna je i ne možemo reći da nije mobilizirala sve resurse kako bi ublažila situaciju. U Vladi očekuju i uvažavaju dobre i provedive prijedloge i od gospodarstvenika. Podrazumijeva se da u svemu ovome treba izbjeći špekulante koji bi eventualno stare probleme i dubioze pokušali riješiti koristeći ovu situaciju. Najvažnije je sačuvati radna mjesta i spriječiti urušavanje tvrtki. Treba sačuvati tvrtke i njihov kontinuitet", kaže za Privredni Jelčić.

U ovoj će situaciji najviše trpjeti izvoznici, smatra Zdravko Jelčić, poduzetnik koji je aktivan u gospodarskim udruženjima i koji u ovoj krizi sudjeluje u radu gospodarskog dijela Kriznog stožera.

"Mogu reći da od Vlade RH inzistiramo da se ne ponovi situacija iz 2008. godine, kada se u dobrom dijelu olako shvatila i ignorirala kriza. Mi smo tada zbog svoga pristupa možda prošli i najgore od svih europskih zemalja. Imperativ je sada žurna provedba svih mjera. Moramo ići ispred krivulje, a ne reagirati nakon što se nešto već dogodi jer je tada često kasno. Prioritet je pomoći tvrtkama koje su sada ugrožene i detektirati one kojima treba pomoć. Spašavanje tih tvrtki važno je kako bi se spriječio lom", kaže Jelčić.

Drugi su korak izravne potpore i bespovratna sredstva zbog toga što će tvrtke, a pogotovo izvoznici, proizvoditi gubitke, upozorava šef Uprave Spin Valisa.

Mjere dobre, ali nedovoljne

"Velik je dio dobrih tvrtki, ne svojom krivnjom, došao u lošu situaciju. Ima i tvrtki poput Podravke i Plive koje pojačano rade, a neke će pretrpjeti teške posljedice. Među prvima koji će ih trpjeti jesu drvna i automobilska industrija jer ljudi u ovakvim vremenima odgađaju kupnju takvih proizvoda", pojašnjava.

Danas je Hrvatski zavod za zapošljavanje počeo zaprimati prijave poslodavaca za mjere za očuvanje radnih mjesta u tvrtkama ugroženih krizom, kojima će država sufinancirati iznos od 3.250 kuna mjesečno po radniku.

Jelčić smatra da bi se po radniku trebao sufinancirati iznos ne od 3.250, već 6.000 kuna. To, kaže, za sada nije izgledno, ali je moguće da bi se to moglo ostvariti u novoj fazi. "Ukratko mogu reći da su ove mjere dobre, ali nisu dovoljne. Iz Vlade su rekli da je prvi korak odgađanje plaćanja nekih obveza, a drugi je korak plaćanje određenih sredstava kao pomoć. Treći korak mora biti izdašniji i u tom se dijelu mora uključiti HNB koji mora otpustiti sredstva. Izračunali smo da trenutačni trošak iznosi oko pet milijardi kuna, a bit će potrebno staviti na raspolaganje oko 15 milijardi kuna. Sve to treba učiniti ciljano i efikasno", kaže Zdravko Jelčić.

Jozo Vrdoljak