Jednostavna rješenja zagrebačke tvrtke Jel-Tom

19. veljače 2021.

Nadstrešnice, tende, šatori, reklamni panoi, ali i ventilacijske cijevi za provjetravanje tunela, brodskih silosa i rudnika - sve je to samo dio proizvoda na bazi primjene visokokvalitetnih plastificiranih tkanina koji izlaze iz pogona zagrebačke tvrtke Jel-Tom.

Bila bi to još jedna poslovna priča o uspješnoj obiteljskoj tvrtki da nije riječ o tandemu, vlasniku i direktoru, Frani i Tomislavu Pokrajčić koji se mogu pohvaliti cijelim nizom zlatnih medalja za svoje izume i patente, koje dobivaju gdje god se pojave, od Zagreba preko San Francisca, pa do daleke Indije.

Zanimljiva je i činjenica da iz njihovih pogona izlazi i troslojna traka za zaštitu robe u kamionu od kiše, koja je još 2013. ušla u EU regulativu prema kojoj svaki kamion mora imati ugrađene takve troslojne trake.

Inovacije i patenti tvrtke Jel-Tom najbolje može opisati izreka, koja se pripisuje Leonardu da Vinciju: jednostavnost je krajnje savršenstvo. Kako drukčije opisati njihov sustav za obranu od poplava Vodom protiv vode, koji je već našao kupce u Njemačkoj i Austriji?

Za njega nije potrebna gradnja nasipa pomoću vreća pijeska, već se vrlo brzo i s manje ljudi postavljaju nasipi od plastičnih cijevi napunjenih vodom, i to upravo onom koja prijeti poplavom.

Ilijana Grgić /Franjo Maltar