Neizvjesna jesen: Situacija je teška, ali je njome moguće upravljati

16. kolovoza 2020.

Foto: Pixabay
Mirta Fraisman Čobanov

Još je davnih dana naš pjesnik Petar Preradović rekao kako 'stalna na ovom svijetu samo mijena jest'. Promjene su neizbježne. Tijekom života, u procesu starenja, mijenja se naše tijelo, mijenjanju se naši pogledi i prioriteti u procesu stjecanja znanja i iskustva, mijenja se naša okolina, a i svaki dan donosi određene promjene, ističe u svom tekstu za Privredni Mirta Fraisman Čobanov, vlasnica i direktorice Partus akademije za razvoj izvrsnosti. Kada je upitanju neizvjesnost koju nam donosi jesen, Fraisman Čobanov istaknula je nekoliko najvažnijih značajki koje se dotiču poslovnog i privatnog plana.

Promjene nisu problem. Nesigurnost i neizvjesnost jest ono što teško podnosimo. Također, svatko od nas ima određeni kapacitet za to koliko promjena odjednom u određenom trenutku može podnijeti. Kada dođemo do ruba svog osobnoga kapaciteta, osjećamo tjeskobu i preplavljenost.

Što nam se trenutno događa? Raditi u virtualnom svijetu postaje nužnost, a ne odabir. Nismo u mogućnosti družiti se kako smo navikli i ostvarivati bliske fizičke kontakte s ljudima, što je u našoj prirodi. Događaju se velike promjene u načinu razmišljanja kupaca i dobavljača, što unosi i promjene u ponudu i potražnju. Kako bismo opstali, mnogi od nas trebaju brzo naučiti voditi posao na drukčiji način. Mnogima su ugrožena radna mjesta i egzistencija.

Mirta Fraisman Čobanov Mirta Fraisman Čobanov / Foto:FB 

Događa se velik broj promjena odjednom. Ne znamo koliko će ih još biti i kakva će biti jesen. Ne možemo se pripremiti. Stoga se može očekivati kako će jesen kod velikog broja ljudi izazvati tjeskobu i paniku.

Za to vrijeme mediji nas preplavljuju najnovijim brojkama umrlih od koronavirusa. Podaci, savjeti i preporuke koje dobivamo od eminentnih stručnjaka kontradiktorne su. Nobelovci se više ne slažu u tome što bismo trebali činiti. Znanost kao posljednja utvrda objektivnosti više nije tako čvrsta i neupitna, a nama nedostaje znanja i informacija kako bismo razumjeli što se događa i bili u stanju donijeti kvalitetne i pravodobne odluke. Situacija je teška, ali je njome moguće upravljati. 

Što zaista možemo kontrolirati? 

Ono na što možemo utjecati mi smo sami. Možemo naučiti upravljati svojim mislima, emocijama, ponašanjem i tjelesnim reakcijama. Možemo pažljivo odabirati informacije kojima ćemo se baviti, ljude s kojima ćemo se okružiti i svaki dan vježbati mentalnu čvrstoću. Mentalna čvrstoća nije nam urođena, već je možemo naučiti, bez obzira na to u kakvom se stanju trenutno nalazili.

Prvi korak postizanja mentalne čvrstoće jest preuzimanje odgovornosti za stvari koje se nalaze u našem krugu utjecaja, a to su naše misli, emocije i ponašanje. Uvedite odmah mentalnu dijetu - smanjite ulaz negativnih informacija na minimum i nastojte svjesno upravljati svojim fokusom, razmišljanjem i govorom. Bilo bi dobro da dan započnete nečim pozitivnim. Idealna bi bila jutarnja šetnja, meditacija ili čitanje nekog inspirativnog teksta.

Prestanite pratiti crne prognoze o nadolazećoj jeseni s društvenih medija. Ako trebate najnovije informacije, zbog potreba posla, prikupite ih s provjerenih mjesta.

čovjek i žena , zagrljeni Foto: Pixabay

Na što ipak možemo utjecati?

Fokusirajte se na ono što možete učiniti. Ako se brinete za zdravlje, uvedite barem jedan zdravi obrok dnevno te odaberite neki oblik tjelovježbe ili svakodnevne šetnje na svježem zraku. Ako ste tjeskobni, sada je idealno vrijeme za uvođenje tehnika upravljanja stresom poput trbušnog disanja, opuštanja tijela ili mindfullness meditacije. Većinom ih možete pronaći na internetu. Što god od navedenog odaberete, neće vam štetiti, a može značajno pomoći. Nastojte spavati minimalno 7 sati i ići spavati uvijek u isto vrijeme. Higijena spavanja i prehrane u ovim je vremenima izuzetno važna.

Ako ste zabrinuti za posao, napravite brainstorming i zapišite što se sve nalazi u vašem krugu utjecaja i kako se možete pripremiti za jesen. Napravite jasan plan s koracima. Za svaki slučaj napravite i plan B i plan C. Stavljanje mogućih rješenja i aktivnosti na papir smirit će vas barem malo i ublažiti tjeskobu. Za slučaj da se zapisani planovi ne pokažu dobrima, budite fleksibilni i sastavite nove. Uvijek postoji nešto što možete učiniti i za svaki problem postoji rješenje. Razmišljajte "izvan kutije", odnosno izvan okvira. Ako ste poduzetnik, možda ćete značajno trebati promijeniti način na koji radite ili čak započeti raditi nešto sasvim drugo.

Pokušajte što manje kukati i žaliti se jer time umanjujete svoju mentalnu snagu. Ako se osjetite preplavljeno, napravite pauzu i krenite se baviti nekom aktivnosti koja vas smiruje ili primijenite neku od tehnika opuštanja zajedno s tehnikom trbušnog disanja. Okružite se pozitivnim i proaktivnim ljudima. Ne zaboravite na druženje i opuštanje, makar u krugu obitelji. Čak i u najstresnijim situacijama treba vam vrijeme za odmor i punjenje baterija. Sjetite se kako ne postoji objektivna realnost. Stvarnost je u očima promatrača. Ono na što stavljate svoj fokus, oblikovat će vašu stvarnost. U svakoj situaciji postoji nešto dobro. U najvećoj je krizi - prilika.

Pronađite mir i sigurnost u sebi. Do sada ste se uvijek nekako snašli, pa ćete tako i ovaj put. Ne vrtite u umu najcrnje scenarije, već one pozitivne. Ako osjetite da se unatoč svemu navedenom ne osjećate dobro, potražite pomoć prijatelja, coacha ili psihoterapeuta. Mnogi stručnjaci u ovo doba nude i besplatne usluge psihološke pomoći i razne druge pomoći, poput inicijative Uspjeh.hr. Ne borite se s promjenama, već ih što prije prihvatite jer, riječima Charlesa Darwina: „Preživjeti neće najsnažniji niti najpametniji, već promjenama najprilagodljiviji“.