Mladi vinar u samo tri godine rada došao do Decanterove medalje

8. srpnja 2019.

Foto: Vinarija Mikulić

Prošle godine u sklopu obiteljskog Turističkog resorta u Mokalu s radom je započela boutique-vinarija, a već ove je godine jedan od najmlađih hrvatskih vinara, 24-godišnji Antonijo Mikulić za klasični Postup berbe 2016. dobio Decanterovu brončanu medalju.

Antonio Mikulić vratio se u Orebić nakon dovršetka studija hotelijerskog menadžmenta u Zagrebu. Tijekom studija ljeti je vodio ronilački centar i pomagao roditeljima u poslu, a sada vodi novu vinariju i restoran u sklopu resorta. Vinograd s oko 25.000 loza na položaju Postup naslijedio je od djeda Josipa. Proizvodi oko 15.000 boca vrhunskog postupa. Iako nije školovan za enologa, zahvaljujući obiteljskoj tradiciji napravio je odličnu selekciju grožđa iz kojeg je dobio vino koje plasira pod brendom Don Josip. Vino je nazvao po djedu Josipu koji je donedavno na tradicijski način obrađivao vinograde i proizvodio vino. Vinariju je uredio poput konobe, a u sklopu nje ima i zanimljivo uređen prostor za degustaciju vina.

Vinarija MikulićFoto: Vinarija Mikulić

"Vinariju smo otvorili prošle godine te smo u sklopu nje uredili vinski bar. Ozbiljniju proizvodnju vina započeli smo prije otvaranja vinarije, 2015. godine, te smo ostavili na odležavanju tu berbu i berbu 2016. godine za koju smo i dobili Decanterovu broncu. Znači, u samo tri godine rada gotovo ispočetka došli smo do Decanterove medalje", kaže Antonio Mikulić.

Mladi vinar u ljetnim mjesecima jako je zauzet jer vinariju posjećuju razne grupe. "Ove godine mnogo smo zadovoljniji jer smo se prošle godine tek uhodavali u primanju posjeta, a sada su oni sve češći. U vinariju i glamping uložili smo dosta. Prilikom investiranja vodili smo računa da to stvarno bude na visokoj razini. I što se tiče vina, opredijelili smo se za visoku kvalitetu. Znači, nije klasičan glamping niti klasična vinarija. Vinograd je zasađen sortom plavac mali na predjelu Postup gdje se nalazi 25.000 loza, odakle dobivamo oko 15.000 boca vina. Radimo i selekciju Don Josip, čija je prva selekcija napravljena 2014. godine. Radi se o vinu dobivenom od probranih bobica, od kojih niti jedna nema manje od 24 grada. Selekcija 2015. i 2016. bila je također uspješna. Don Josip posebno je i potpuno drukčije vino od drugih i razlikuje se od klasičnog postupa. Do sada je dobio četiri zlatne medalje na Sabatini, a klasični postup dobio je zlato i srebro. Punimo još i pošip od grožđa koje otkupljujemo od naših kooperanata u Čari na Korčuli - njime smo napunili oko 6000 boca", napominje Mikulić.

Oko 60 posto proizvodnje plasira u sklopu vinarije, obiteljskih restorana i hotela, a oko 40 posto po restoranima širom Hrvatske. "Nešto malo i izvozimo, u Poljsku, Njemačku i Mađarsku. Nisu to značajne količine, ali polako trasiramo put i na inozemno tržište", kaže mladi vinar i pojašnjava da se namjerava širiti. Uskoro će povećati kooperaciju, a u nekom bliskom razdoblju namjerava zasaditi nove vinograde.

"Krenulo mi je, pa 15.000 do 20.000 boca neće biti dovoljno za godinu. Nedavno smo kupili velike bačve, a vinarija je sada potpuno opremljena. Imamo potencijala za rast jer su nam vina u kratkom vremenu prihvaćena na tržištu. Kooperante i vlastite nasade kontroliramo, a imamo i enologa Davora Mitrovića koji nam nadzire vinograd i proizvodnju", otkriva Mikulić.

 Resort MokalFoto: Vinarija Mikulić

Adriana i Antonio treća su generacija obitelji Mikulić koja se bavi turizmom. Nositelji posla još su uvijek njihovi roditelji Sabine i Igor Mikulić. Ova orebićka obitelj počela se baviti turizmom prije gotovo 50 godina s malim kampom i dvama objektima za iznajmljivanje. Danas Mikulići u svome vlasništvu imaju više puta nagrađivani Boutique-Hotel Adriatic-Adults, a u Mokalu udaljenom nekoliko kilometara od Orebića uspješno vode i Turistički resort Adriatic. U sklopu tog resorta nalaze se minikamp, 15 apartmana, dva restorana, ronilački centar, a gostima su na raspolaganju i mnoge aktivnosti i atrakcije na vodi. Hotel je otvoren cijele godine, a resort u Mokalu radi sezonski. Ove je godine investirano u glamping tako da kamp za ovu sezonu ima i nešto luksuzniju ponudu.

 Resort MokaluFoto: Vinarija Mikulić
Jozo Vrdoljak