Jačajte obrazovni sustav i ne rasprodavajte tvrtke

18. svibnja 2019.

U Splitu se održala druga Međunarodna konferencija Iseljenički turizam na kojoj su predstavljene uspješne priče povratnika koji su uložili u hrvatski turizam, a razgovaralo se i o brendiranju Hrvatske, investicijama u turističke niše poput zdravstvenog i kulturnog turizma te o inovacijama u turizmu.

Ivan Zdunić, jedan od najbogatijih Hrvata u Kanadi, smatra kako su za uspjeh nužni znanje, zvanje i imanje. Zato je pozvao vlasti da jačaju obrazovni sustav te se kritički osvrnuo na rasprodaju najvrjednijih poduzeća.

"Razočaran sam u mnoge hrvatske politike. Ne prodajite tvrtke poput banaka, Ine i Plive! To su krave muzare od kojih dugoročno imate koristi. Kad smo kod mlijeka, i njega više uvozimo nego što proizvodimo. Pitam se proizvodimo li išta u količini koja nam je potrebna“, kazao je Zdunić koji se u Kanadi bavi građevinarstvom i poljoprivredom. Za Hrvatsku smatra da se ne smije oslanjati samo na turizam, nego razvijati i druge gospodarske grane. Razočaran je što mladi napuštaju Slavoniju.

"Hrvati su među najboljim radnicima u svijetu, ali, nažalost, o tome se govori izvanzemlje. Kao skupina nismo dovoljno jaki. Židovi bar jedanput u životu moraju posjetiti Izrael, a irski su iseljenici dali veliki obol da Irska postane ono što je danas. Zato je nužna bliska suradnja domovine s iseljenom Hrvatskom", istaknuo je Zdunić.

U Hrvatskoj je rođen, ali za Kanadu kaže da ga je učinila čovjekom. Zbog toga jednako voli obje zemlje, a rado ih i uspoređuje.

"Upravo završavam gradnju kuće na Ugljanu koja je trajala četiri godine, a u Kanadi ih godišnje izgradim dvjesto pedeset. Trebamo se zamisliti je li to do birokracije, edukacije ili nečega drugog“, kazao je Zdunić.

Iako ima sedamdeset i osam godina, i dalje radi. Kaže da voli biti produktivan te da ne želi biti samo dio zajednice nego njezin koristan dio. Zbog toga je iznimno kritičan prema povijesnim podjelama koje nameće politika.

 

P.hr/I.B.